Expertens kritik mot polischeferna: Mörkar sina misslyckanden

Publicerad 2022-05-11

Polisen saknade underrättelser och missbedömde därför påskupploppen, enligt rikspolischef Anders Thornberg.

Samtidigt varnade deras egna rapporter för våld och attacker mot polis – redan i februari.

– Polisledningen mörkar sina misslyckanden, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Under påskhelgen rasade våldsamma upplopp i flera svenska städer i samband med dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränningar.

Totalt skadades över 300 poliser under kravallerna, som flera beskrivit som bland det värsta de varit med om.

PLUS: Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

Och polisen kände till att det kunde bli våldsamt.

TV4 Nyheterna har tagit del av tre underrättelserapporter från polisen där man varnade för kravaller med stenkastning och att gängkriminella kan delta i manifestationer. I en rapport från februari skriver man att polisen bör planera för hot och attacker mot polis.

”Agerar inte”

Det det här följer ett mönster hos Polismyndigheten, menar Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet.

– Man har informationen men så agerar man inte på den när man planerar insatsen. Så här är det på område efter område. Man visste till exempel också att många skulle skaffa pass efter pandemin men gjorde ingenting, säger han.

Att rikspolischef Anders Thornberg tidigare sagt att polisen inte haft underrättelser för att bedöma riskerna rätt är allvarligt, menar han.

– Om man ställer sig på en presskonferens för att prata om upploppen så tar man ju reda på vad man hade för information.

Men har han ljugit eller inte känt till underrättelserna menar du?

– Det kan bara Anders Thornberg svara på. Men det är ju en väldig otur om man inte vet saker. Han kommer ju med ett påstående där innebörden är att han vet. Och han har en trovärdig framtoning där man litar på vad han säger.

”Kan bli två dagar kalabalik”

Missnöjet med den högsta ledningen jäser inom polisen efter upploppen. Aftonbladet har tidigare berättat om hur poliser larmat om ”rött läge” i timmar men utan att få hjälp. En polis kallar händelserna för det största misslyckandet för svensk polis sedan Göteborgskravallerna.

Fredrik Brokopp, områdespolis i Helsingborg, hamnade mitt i de våldsamma upploppen i Malmö. Han menar att polisledningen inte borde behöva några underrättelserapporter för att förutse ett värsta scenario under koranbränningarna.

– Jag tycker att det uttalandet är jättekonstigt. Man behöver inga underrättelser, det är bara att titta på tidigare händelser. Inför ett derby mellan AIK och Djurgården har vi ofta dåliga förutsättningar för underrättelser men tar höjd för riskerna ändå, säger han.

Rasmus Paludan har fått tillstånd för flera nya koranbränningar kommande dagar. Fredrik Brokopp ska jobba under Paludans koranbränning i Frölunda i Göteborg.

– Det är svårt att veta hur det blir. Antingen sitter jag i en polisbuss i två dagar eller så blir det två dagar av kalabalik.

Hur känns det med tanke på vad som hände sist?

– Jag vet inte. I grunden känner jag ändå en trygghet att vi kan hantera det.

Hur känner din familj?

– Det är vad det är. Det blir i viss mån en vana för dem också.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischefen nekar intervju

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg som avböjer intervju via polisens mediecenter. Varken rikspolischefen eller kommenderingschef Jonas Hysing har ställt upp på intervju med TV4 med hänvisning till att det pågår en utredning av påskupploppen.

Även det här är ett återkommande mönster hos polisledningen, enligt Stefan Holgersson. Någon i polisledningen uttalar sig, man startar en utredning och sen vägrar man uttala sig igen och skyller på utredningen.

– Det är inte en brottsutredning som hindrar dem att uttala sig. Men istället för att vända på stenar och vara transparent försöker man mörka sina misstag. Det är nästan allvarligare än de missbedömningar man gör. Är man inte beredd att diskutera sina misstag kommer de alltid att finnas kvar.

– Vår polis fungerar inte på grund av polisledningen, den fungerar trots den.

I ett uttalande på polisens hemsida skriver Thornberg att man inför den här typen av allmänna sammankomster alltid gör hot- och säkerhetsbedömningar med hjälp av underrättelseinformation.

”Denna helg möttes poliserna av ett exceptionellt våld. Våldet var riktat mot polisen och av en omfattning vi inte sett tidigare. Det är ur det perspektivet mitt uttalande om underrättelseinformationen ska ses.”

Ska utreda brott

Polisen har anmält sig själv efter påskupploppen. Avdelningen för särskilda utredningar, som bland annat utreder polisen, ska undersöka om hanteringen av kravallerna inneburit brister som brutit mot lagen, det skriver polisen i ett pressmeddelande.