Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

TT

Publicerad 2022-05-11

En bild tagen med elektronmikroskop visar hepatit B-viruset (orange), som orsakar en inflammation i levern.

Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern, akut hepatit, hos främst barn, sedan nio misstänkta fall registrerats.

– Vi kan inte utesluta att det rör sig om ett okänt, eller helt nytt virus, säger Björn Fischler överläkare inom barnleververksamheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus till TT.

De nio barnen har insjuknat mellan november och april i olika delar av landet, och orsaken är oklar. Liknande fall har upptäckts även i andra länder, som Storbritannien, Danmark och Japan.

Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare i Sverige om att vara extra uppmärksamma på patienter som uppvisar symptom som behöver utredas som misstänkt fall av hepatit med okänt ursprung, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Tidigare bad EU:s smittskyddsmyndighet ECDC länder att vara extra vaksamma på barn med misstänkt hepatit när en våg gick genom Storbritannien.

– Rent generellt ska alla barn som har gula ögonvitor alltid provtas och utredas. Samma gäller barn som har misstänkt leverpåverkan i ett blodprov, sade Björn Fischler, adjungerad professor och överläkare inom barnleververksamheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset till TT tidigare i april.

Orsak okänd

Varför barnen har drabbats är inte klarlagt. Enligt ECDC har sjukdomen inte orsakats av de vanliga virusen som brukar ligga bakom hepatit. Teorin är däremot att det nuvarande utbrottet rör sig om adenovirus, som kan orsaka infektioner i luftvägar och tarmarna.

– Den här sjukdomen beter som en virusinfektion brukar göra, men utan att man hittar virus hos de smittade. Vi kan inte utesluta att det rör sig om ett okänt, eller helt nytt virus, säger Björn Fischler.

De drabbade barnen är i huvudsak två till fem år. Flera av barnen som har drabbats av akut hepatit har utvecklat leversvikt och ett fåtal barn har även behövt genomgå en levertransplantation. I nuläget har ett barn tvingats genomgå en transplantation i Sverige, enligt Sveriges radio Ekot.

Symptomen kan vara att huden och ögonvitorna blir gula, enligt Folkhälsomyndigheten. I de aktuella fallen finns även inslag av kräkningar, diarré och blek avföring.

Det har tidigare inte funnits några tecken på att de smittade barnen varit i kontakt med varandra eller att de smittats vid resor. Vissa av barnen, dock inte alla, har tecken på infektion av adenovirus, ett vanligt virus som ger luftvägsinfektion. Ett antal av barnen har också varit smittade med sars-cov-2.

Svårt att skydda sig

Att coronaviruset skulle ligga bakom ökningen av hepatit är mindre troligt. Samtidigt har vi lärt oss att coronaviruset ständigt överraskar.

TT: Vad kan man som förälder göra för att skydda sitt barn mot att bli smittad med hepatit?

– Det är nog svårt eftersom vi inte vet vad den här hepatiten orsakas av. Vi vet inte heller om vi har en ökning av fallen i Sverige ännu. Det vet vi först om några månader, säger Björn Fischler.

– Det bästa man kan göra för att undvika virus rent generellt är att fortsätta som under pandemin, det vill säga hålla en god handhygien och stanna hemma vid förkylningssymtom.

Följ ämnen i artikeln