Nya öppningar om diplomati – trots USA:s varning

Publicerad 2022-02-15

USA fortsätter varna för att Ukraina kan invaderas ”när som helst”.

Samtidigt lämnades på måndagen flera öppningar för en diplomatisk lösning på krisen – även från ryskt håll.

– Självklart är president Putin villig att förhandla, sa Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov till CNN.

Händelseutvecklingen fortsatte under måndagen att vara dramatisk och intensiv.

USA meddelade att landets ambassad flyttas från Kiev till Lviv i västra Ukraina på grund av den ryska mobiliseringen.

En amerikansk myndighetskälla uppgav för CBS News att ryska artilleripjäser och raketramper ”flyttats till attackposition”. Uppgiftslämnaren hänvisade till satellitbilder och att omgrupperingen skett under måndagen.

På kvällen, svensk tid, upprepade USA tidigare varningar om att ett krig rycker närmare.

– Vi är inom ett tidsfönster då en invasion kan inledas när som helst, sa Vita husets biträdande pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Uppgifter: ”Planerar fejkad attack”

Det spär på uppgifter från söndagen om att amerikanska CIA avlyssnat meddelanden till ryska marktrupper som tyder på att en invasion kan inledas på onsdag. Dessutom uppgav en källa inom brittiska MI6 att Ryssland kan iscensätta en fejkad attack på sina egna soldater för att rättfärdiga ett anfall.

– De skapar förutsättningar så att det ser ut som att ryska trupper bara svarar på Ukrainas och västländernas aggressivitet, sa källan till The Telegraph.

På måndagen uttalade sig Rysslands EU-ambassadör Vladimir Tjiznov i The Guardian indirekt om ett sådant scenario:

– Vi kommer inte att invadera Ukraina om vi inte provoceras att göra det. Om ukrainarna inleder ett anfall mot Ryssland ska man inte bli förvånad om vi slår tillbaka, sa han.

Scholz till Kiev och Moskva

Samtidigt pågår diplomatin – både tyst och öppet. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffade på måndagen Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. På tisdagen ska han tas emot av Vladimir Putin i vad som beskrivits som en sista chans att lösa krisen genom samtal.

Enligt tyska journalister som fick följa med Scholz på flygresan tillbaka till Berlin gav han ett avslappnat intryck och signalerade att han haft framgång i mötet med Zelenskyj, rapporterar Focus.

Fyra uttalanden under måndagen – varav tre ryska – signalerade också att dörren hålls fortsatt öppen för en diplomatisk lösning.

Sergej Lavrov.

Lavrov: ”Finns en chans”

Vladimir Putin hade ett välregisserat och tv-sänt samtal med sin utrikesminister Sergej Lavrov vid ännu ett evighetslångt mötesbord i Kreml. Inför kamerorna frågade Putin, enligt Reuters, om det ”finns en chans att nå en överenskommelse som tar hänsyn till Rysslands säkerhetskrav eller om de bara dras in i slingriga förhandlingar”.

– Vi har redan varnat mer än en gång för att vi inte tillåter ändlösa förhandlingar om frågor som kräver en lösning i dag. Men som utrikesminister måste jag säga att det alltid finns en chans, svarade Lavrov och fortsatte:

– Det verkar som om våra möjligheter är långt ifrån uttömda. I det här skedet skulle jag föreslå att vi fortsätter att bygga dem.

Sjojgu: ”Övningar avslutas”

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu uppgavs på måndagen ha meddelat Putin att en del ”militärövningar” nära Ukrainas gräns trappas ner.

”Några av dessa militärövningar håller på att avslutas, några kommer att slutföras inom en snar framtid”, sa han enligt TT.

Peskov: ”Putin villig att förhandla”

Kremls mångårige presstalesperson Dmitrij Peskov sa till CNN att Putin är redo för fortsatta samtal:

– Först av allt har president Putin alltid krävt förhandlingar och diplomati. Det var faktiskt han som tog upp frågan om säkerhetsgarantier för den ryska federationen. Ukraina är bara en del av problemet. Självklart är president Putin villig att förhandla.

Boris Johnson.

Biden och Johnson: Finns en öppning

USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hade på måndagen ett 40 minuter långt telefonsamtal. Enligt BBC, som hänvisar till ett uttalande från Downing Street, var de överens om att det fortfarande finns en chans att undvika krig.

”De enades om att det fortfarande finns en avgörande öppning för diplomati och för Ryssland att backa från sina hot mot Ukraina. Ledarna underströk att varje kommande intrång i Ukraina skulle resultera i en utdragen kris för Ryssland med långgående skador för både Ryssland och världen”, hette det.

Joe Biden.