Senatorer: Bolsonaro ska åtalas

TT-AFP

Publicerad 2021-10-27

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.

Det är presidentens ansvar att Brasilien råkat så illa ut i pandemin. Jair Bolsonaro bör därför åtalas för sin hantering av covid. Det anser en senatskommission, som nu röstat ja till en utredningsrapport.

Sju av elva senatorer godkände den rapport som presenterades förra veckan efter en sex månader lång utredning. I rapporten slås fast att skälet till att Brasiliens dödstal är näst högst i världen – i absoluta tal – är hur Bolsonaro hanterat pandemin.

Han anklagas bland för annat brott mot mänskligheten för hur hans regering har bemött pandemin. Över 600 000 människor har avlidit med covid-19 i landet. Relativt sett är antalet nästan dubbelt så högt i Brasilien som i Sverige.

Rapporten yrkar dessutom på åtal mot ytterligare 77 personer – däribland flera av Bolsonaros ministrar och tre av hans barn.

Kommissionen uppmanar också Brasiliens högsta domstol att hindra presidenten från att använda sociala medier, då han upprepade gånger där har spridit felaktig information om covid-19. Nyligen blockerades han på både Facebook och Youtube efter att ha kopplat covidvaccin till aids.

Kommissionen, på portugisiska kallad CPI (Comissão Parlamentar de Inquérito), har inte befogenhet att själv väcka åtal. Det är osannolikt att justitieministern eller talmannen i underhuset – båda allierade till presidenten – kommer att göra det, men rapporten skadar Bolsonaro, som är nere på rekordlågt stöd i opinionsmätningar inför nästa års presidentval. Högerpopulisten är inför valet starkt nederlagstippad mot den väntade huvudmotståndaren, socialdemokraten Lula da Silva.

Och punkten om brott mot mänskligheten ger en teoretisk möjlighet att ställa honom inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

ANNONS