17-åring döms för mordet på polisen Andreas Danman

Polis sköts till döds i Biskopsgården

Uppdaterad 2021-11-20 | Publicerad 2021-11-19

Polisen Andreas Danman, 33, sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.

På fredagen föll domen mot den 17-åring som åtalats för mordet.

Han döms till åtta års fängelse för mord och mordförsök.

  • Fastnålat inlägg
    19 nov 2021
    Hanna Olsson Berg

    Vi valde att avbryta livesändningen av pressträffen eftersom brottsoffer namngavs utan att Aftonbladet har kunnat undersöka om de vill att namnen nämns.

    Vi fortsätter dock rapportera om tingsrättens pressträff i textform.

  • Beri Zangana
    19 nov 2021

    Vi avslutar rapporteringen där. Läs mer på aftonbladet.se.

  • Beri Zangana
    19 nov 2021

    – Det är inte styrkt bortom rimlig tvivel att 17-åringen när han avlossade skotten har uppfattat att Andreas Danman är polis, säger Göran Lundahl.

    – Den enda rimliga förklaringen är då att han har misstagit honom för en annan person. Det i sig innebär inte att han kan undgå ansvar för uppsåtligt dödande. Därför ska han dömas för mord på Andreas Danman. säger Göran Lundahl.

  • Beri Zangana
    19 nov 2021

    Tingsrätten menar att det här är en gärning om har skett i en gängmiljö i en pågående gängkonflikt.

    – Tingsrätten menar trots att 17-åringen har förnekat att han är inblandad i någon gängkonflikt så finns det ingen annan förklaring att gärningens upprinnelse är en konflikt mellan de rivaliserande gängen i Biskopsgården, säger Göran Lundahl och fortsätter:

    – Däremot talar ingenting för att 17-åringen haft motiv att skada Andreas Danman eller skada Polismyndigheten.

  • Beri Zangana
    19 nov 2021

    Göran Lundahl:

    – Det är värt att notera att ingen har pekat ut 17-åringen som gärningsman. Främst på signalement som vittnen ger av gärningsmannen, teknisk bevisning och övervakningsfilmer.

    Göran Lundahl börjar berätta om bevisningen som bland annat kläder som har hittats i ett skogsområde.

    – Främst mot bakgrund av det och med stöd i de här övervakningsfilmerna såm enar tingsrätten att åklagaren har styrkt att det är 17-åringen som är gärningsmannen, säger Göran Lundahl.

Den 30 juni runt klockan 22.30 kom ett larm om en skottlossning på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg.

Polisen Andreas Danman, 33, hade skjutits till döds i sitt arbete. Två dagar efter mordet greps en 17-åring som suttit frihetsberövad sedan dess.

Bild från rättegången i Göteborgs tingsrätt.

Åtta års fängelse

Pojken åtalades för mord, mordförsök och grovt vapenbrott och åklagaren yrkade i samband med rättegången i Göteborgs tingsrätt på minst tio års fängelse.

Nu har domen fallit och 17-åringen döms till åtta års fängelse för mord och mordförsök.

”I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

17-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna.

I domen står det bland annat:

”En utgångspunkt för tingsrättens prövning är att ingen har pekat ut NN som den gärningsman som observerades på Höstvädersgatan. Åtalet mot honom bygger i stället på s.k. indiciebevisning. ”

”Skulle döda tre personer”

Vidare står det i domen:

”Av uppgifterna om gärningsmannens signalement samt genom den tekniska utredningen anser tingsrätten att åklagaren har styrkt att den person som anlände till Höstvädersgatan ungefär kl. 22.34 den 30 juni 2021 var beväpnad med den kulsprutepistol och iklädd de kläder, inklusive handskar och munskydd, som påträffades i skogspartiet vid Sommarvädersgatan.”

Enligt åklagare Linda Wiking sköt 17-åringen mot tre personer med kopplingar till ett rivaliserande gäng när polisen Andreas Danman kom till platsen. Då ska 17-åringen ha avfyrat två skott, varav det ena träffar polismannen. 

– Vår uppfattning är att gärningsmannen kommer till platsen för att han ska döda tre personer som befinner sig på en innergård, har åklagare Linda Wiking tidigare berättat.

Åklagaren Linda Wiking lyfte i sin sakframställan fram de vittnesfynd som gjorts. Dagen efter mordet hittades i ett skogsparti bland annat kläder och ett munskydd med 17-åringens dna. Även tändsatspartiklar fanns på dessa, vilket enligt åklagaren ger stöd för att de bars i samband med skjutningen.

Polisen Andreas Danman sköts ihjäl i Biskopsgården.

Drömde om att bli polis

Redan 2018, när den nu åtalade pojken var 14 år, började orosanmälningar från skola och polis att nå socialtjänsten.

Första gången pojken omhändertogs enligt LVU var i slutet av 2019. Han misstänktes då, bara 15 år gammal, för försök till mord på en två år äldre kille som han högg i halsen med en kniv.

Andreas Danman hade länge drömt om att bli polis.

– Polis är det enda jag vill bli. Jag är beredd att satsa till hundra procent, sa han före mordet i en intervju.