Belarus tillåter kärnvapen – uppges ansluta till kriget

Publicerad 2022-02-28

Belarus har antagit en ny grundlag som tillåter kärnvapen i landet.

– Ryssland knuffas mot ett tredje världskrig, sa diktatorn Aleksandr Lukasjenko i en vallokal på söndagen och la skulden på västmakterna.

Nu uppger Washington Post att Belarus planerar att ansluta till den ryska invasionen redan under måndagen.

Följ ämnen
Ukraina

Så sent som på lördagskvällen pressades Lukasjenko av Frankrikes president Emmanuel Macron i ett telefonsamtal. Enligt nyhetsbyrån AP krävde Macron att Belarus slutar upplåta sitt territorium åt ryska trupper.

Han varnade också för ”allvaret i ett beslut som skulle tillåta Ryssland att placera ut kärnvapen på belarusisk mark”.

På söndagen höll Belarus en folkomröstning om ny grundlag som förutom att ytterligare cementera Lukasjenkos makt innebär att Belarus överger sin status som icke-kärnvapenmakt.

Enligt landets valmyndigheter röstade 65,2 procent för förslaget, uppger Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyråer.

Resultatet är ingen överraskning med tanke på Lukasjenkos hårda styre i landet. Tidigare under söndagen greps mer än 500 personer i Belarus när de protesterade mot kriget i Ukraina, uppger AP.

Redan på förhand hade länder i väst meddelat att ”folkomröstningen” inte skulle erkännas. Den nya grundlagen träder formellt i kraft om tio dagar, uppger The Guardian med hänvisning till ryska Ria Novosti.

Öppnade för kärnvapen

Belarus gav upp sina kärnvapen i samband med Sovjetunionens fall. När Lukasjenko uttalade sig i en vallokal på söndagen öppnade han för återföra dem.

– Om väst placerar kärnvapen i Polen eller Litauen, vid våra gränser, kommer jag be Putin att lämna tillbaka de kärnvapen som jag gav bort utan några villkor, sa han enligt Reuters.

Lukasjenko varnade också för att sanktionerna mot Ryssland kan leda till ett nytt världskrig och la skulden på västländerna.

– Nu talas det mycket om banksektorn. Gas, olja, Swift. Det är värre är krig. Ryssland knuffas mot ett tredje världskrig. Vi måste vara försiktiga och försöka undvika det eftersom kärnvapenkrig är slutet på allt, sa han enligt den officiella ryska nyhetsbyrån Tass och brittiska Daily Mail.

Lukasjenko sa också, enligt Tass, att Ryssland och Belarus planerar ett gemensamt svar på sanktionerna från väst.

– Våra sanktioner kommer att vara väldigt smärtsamma. Dessa mekanismer har redan satts igång.

Uppgifter: Belarus ansluter till kriget

Under natten mot måndagen uppgav Kiyv Independent att Belarus ansluter sig till den ryska invasionen. Enligt tidningen, som hänvisar till flera källor, ska det första transportflygplanet med belarusiska fallskärmsjägare lyfta under den tidiga morgonen.

Washington Post har samma uppgifter och skriver att Belarus förbereder sig för att delta i kriget redan från och med måndagen.

– Det är mycket tydligt att Minsk nu är en förlängning av Kreml, säger en amerikansk myndighetskälla till tidningen.

I vallokalen på söndagen nekade Lukasjenko till att ha trupper på plats i grannlandet.

– Det finns inte en enda belarusisk soldat i Ukraina, inte en enda patron, sa han enligt en översättning från den turkiska tidningen Daily Sabah.

Alexander Lukasjenko gjorde uttalanden i en vallokal.

Belarus diktator sa också, enligt både Daily Mail och Daily Sabah, att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inte har en chans mot Ryssland.

– Han kan inte gömma sig i någon amerikansk eller någon annan bunker. Därför borde kriget avslutas i dag. Jag skulle inte ens kalla det ett krig. Det är en konflikt. Det är krig i en eller två dagar. Tre dagar senare är det en köttkvarn.

Putin beordrade höjd beredskap

På söndagen beordrade Rysslands president Vladimir Putin att landets kärnvapentrupper försätts i höjd beredskap, något som fördömdes av omvärlden.

– Syftet är att få väst att inte blanda sig i. Hur stor risken för kärnvapenkrig är däremot kan ingen veta, sa Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

En rysk soldat ligger död på gatan i Charkiv. Bakom en brinnande stridvagn.