Damberg om vaccinfusket: Det är inte okej

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2021-01-30

Äldreboenden och sjukvårdspersonal skulle prioriteras och få vaccin först.

Trots det har andra grupper sett till att få gräddfil – och gå före i kön.

– Jag förutsätter att arbetsgivare och det offentliga agerar om man får reda på sådant här, säger inrikesminister Mikael Damberg kritiskt.

I Eskilstuna ska flera fall av misstänkt felvaccinering undersökas.

– Det är korrupt och skadligt för trovärdigheten för välfärdssamhället. Jag tror att det är en kombination av dålig fingertoppskänsla, taskiga rutiner, otydliga besked och ibland riktigt dålig – för att inte säga usel – moral, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S) till TV4.

Nu ska man titta på varje enskilt fall för att se om det finns någon förklaring till vad som hänt, varför man har prioriterat bort grupper som står före i kön.

– Sedan får det med största sannolikhet arbetsrättsliga följder, säger han.

Vid flera tillfällen ska personer som inte är prioriterade fått vaccin.

Gått före i flera regioner

Enligt flera lokaltidningar och larm från invånare finns misstänkta fall av vaccineringar av oprioriterade grupper i åtminstone nio regioner i landet.

Det handlar just nu om Norrbotten, Gävleborg, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Östergötland, Västra Götaland, Halland och Kalmar.

Inrikesminister Mikael Damberg är upprörd över det misstänkta vaccinfusket.

– Att vissa tar sig friheter på andra människors bekostnad… Det här är ju en vaccination som äntligen börjar ljusa upp, inte minst våra äldres framtidsutsikter. Många anhöriga ser framför sig att man kommer att kunna umgås igen med sina anhöriga efter en väldigt lång tid – och att då människor fuskar med systemet och försöker gå vid sidan om, det är inte okej, säger Mikael Damberg till TV4.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det är inte brottsligt att gå före i vaccinationskön, men kan få konsekvenser för den anställde.

– Det finns ett avtal mellan staten och regionerna om hur den här vaccinationen ska genomföras och då ska man inte gå runt det, eller försöka runda det på olika sätt. Jag förutsätter att arbetsgivare och det offentliga agerar om man får reda på sådant här, säger Mikael Damberg.

De kan ha tagit gräddfil till vaccination

• I Halmstad har ett tiotal kommunala chefer låtit sig vaccineras med covidvaccin – trots att 3 500 personer som har patientkontakt i äldrevården väntar på att få sin första spruta. Det var doser som "blivit över" från ett äldreboende tvärs över gatan, enligt förvaltningschefen Sergio Garay.

– En ren tillfällighet att vaccinet fanns i närheten, säger han till Kvällsposten.

• Kung Carl XVI Gustaf fick kritik när han fick sin spruta 16 januari, men informationschef Margareta Thorgren säger:

– Kungaparet är i riskgrupp och har inte tagit någon annans plats, och vaccineringen är noga planerad utifrån det.

• På ett äldreboende i Eskilstuna gav en chef sin familj vaccin, i stället för att ringa in ledig personal.

• I Mörbylånga har personer som inte ska prioriteras fått vaccin.
– Det har hänt innan att administratörer eller övrig personal som inte är prioriterad fått vaccinet. Vi har som policy att varje dos måste användas, de får aldrig slängas, säger socialchef Anki Ståhl till Ölandsbladet.

• På länssjukhuset i Kalmar ska flera avdelningschefer ha vaccinerats innan de som har patientkontakt fått chansen, skriver Dagens Vimmerby.

• På sjukhusen i Vänersborg och Uddevalla får de tio i ledningen gå före i kön till vaccinet. Beslutet tog ledningen själv.

– I det här skedet är det otroligt viktigt med snabba beslut för att vården ska fungera, säger sjukhusdirektör Björn Järbur till TTELA.

• Även i Kiruna har enhetschefer vaccinerats före vårdpersonal.
Flera regioner har nu skapat en stand by-lista på patientnära medarbetare som kan vaccineras med de små slattar som blir över.