Liberalerna i krismöte efter interna kritiken mot Sabuni

Uppdaterad 2021-01-27 | Publicerad 2021-01-22

Liberalerna har suttit i krismöte hela fredagen efter massiv intern kritik mot Nyamko Sabuni.

Efter det sju timmar långa mötet kom beskedet.

– Vi har haft bra samtal och kommer fortsätta framöver, säger partisekreteraren Juno Blom.

Striden inom Liberalerna har blossat upp efter Nyamko Sabunis uttalande om att hon är beredd att lämna Januariavtalet om inte regeringen backar på en punkt i nya migrationslagstiftningen.

I veckan har allt tyngre företrädare för partiet öppet gått ut och kritiserat Sabuni. Efter ett möte med riksdagsgruppen i tisdags bestämde partiet att ha ännu ett möte.

Ett sju timmars långt möte hölls på fredagen och både partistyrelsen och riksdagsgruppen deltog.

Inga beslut fattades under mötet och på fredagskvällen kommenterade partisekreterare Juno Blom.

– Liberalerna har lovat väljarna att ge väljarna ett tydligt besked inför valet 2022. I december påbörjades en process kring våra vägval framåt och mötet i dag är en del i den processen, säger Juno Blom i ett uttalande.

”Har haft bra samtal”

Juno Blom säger att man har haft konstruktiva samtal.
– Vi har haft bra samtal och kommer fortsätta framöver. Vid sidan av diskussionen om vägval framåt fortsätter ett politikutvecklingsarbete och ett strategiarbete för att vara väl rustade att möta väljarna.

En av kritikerna är den liberala riksdagsledamoten Tina Acketoft. Enligt Sydsvenskan vill hon inte uttala sitt fulla förtroende för Sabuni.

– Det gör mig upprörd att partiledaren går ut och ställer ett ultimatum till regeringen som hon inte har berett i våra beslutsorgan. Vi har inte alls voterat om det här, säger Acketoft till tidningen.

Nyamko Sabuni.

Var inte förankrat

Flera tunga namn delar uppfattningen att Sabunis ultimatum inte var förankrat i partiet.

– Det har inte varit uppe i partistyrelsen, säger Helene Odenjung, ledamot i partistyrelsen till Göteborgs-posten.

Även EU-parlamentarikern Karin Karlsbro har kritiserat Sabunis drag, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

En annan känd politiker i Liberalerna som är kritisk till Sabuni är Jonas Andersson, regionråd i Västra Götaland. Andersson satt i partistyrelsen i 14 år och har haft andra tunga poster i partiet.

– Det är ett tydligt ställningstagande som får långtgående konsekvenser. Sådant borde naturligtvis förankras i partistyrelse, säger han.

Saknas ledarskap

Andersson är också kritisk till att Sabuni går ut och hotar med att lämna Januariavtalet.

– Har man ingått ett avtal får man lösa det gemensamt och inte spela spelet i media.

Har Sabuni ditt stöd?

– Det här är inte en fråga om Sabuni ska fortsätta. Jag tror inte det är så himla lätt att hitta någon som är beredd att ta över. Men jag tycker det saknas ett ledarskap för det läge vi har hamnat i, med ett djupt skyttegravskrig.

Andra företrädare för Liberalerna säger att beslutet var förankrat och att Sabuni har partiets stöd. En av dem är riksdagsledamoten Arman Teimouri.

– Det finns en stor irritation inom partiet över den lilla klick företrädare som nu försöker ge sken av att det inte finns enighet, sa han till Aftonbladet nyligen.

Nyamko Sabuni kommenterar situationen i partiet i en intervju med Svenska Dagbladet. Till tidningen säger hon också att hon är beredd att gå till extraval om regeringen inte backar om migrationslagstiftningen.

Nyamko Sabuni.

PODD Mellin: Så kan Liberalerna sänka Stefan Löfven

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS