Trump en risk för republikaner i senatsval

Grim Berglund/TT

Publicerad 2020-12-05

De två republikanska senatorskandidaterna Kelly Loeffler och David Perdue (höger) vid ett valmöte i Georgia i november. Arkivbild.

Två senatsplatser avgör om Republikanerna eller Demokraterna får makten i USA:s senat.

Vilka som får de viktiga stolarna i kongressen avgörs i valet i delstaten Georgia. Valrörelsen är intensiv, men de två republikanska kandidaterna har ett problem: president Donald Trump.

Georgia, i sydöstra USA, har ett valsystem där en kandidat till senaten måste få mer än 50 procent av rösterna för att bli vald.

Så blev det inte valdagen den 3 november. De två republikanerna David Perdue och Kelly Loeffler tvingas försvara sina senatsplatser i ett andra och avgörande val den 5 januari.

Affärskvinnan Kelly Loeffler har varit senator i blott ett år. Hon utsågs av Georgias guvernör Brian Kemp till senator Johnny Isaksons ersättare (denne avgick av hälsoskäl). Därför blev det ett fyllnadsval där 21 kandidater deltog, så att ingen skulle nå 50 procent var väntat.

Till sitt stöd får de president Trump, som genomför ett valmöte i delstaten på lördagen.

Men inflytelserika republikaner varnar i tysthet för att den avgående presidentens närvaro i Valdosta i södra delen av Georgia kan skada kandidaterna.

Trump upprepar att fusk präglade valresultatet, vilket kan innebära att republikaner inte går och röstar då de inte litar på valsystemet.

Enträgen bön

Trump har också anklagat Georgias guvernör, partikamraten Brian Kemp, för att vara oduglig. Kemp har inte deltagit i anklagelserna om valfusk i delstaten han styr.

– Han har inte gjort någonting. Jag skäms över att jag gav honom mitt stöd, har Trump sagt om Kemp enligt nyhetsbyrån AFP.

På lördagen rapporterade The Washington Post att Trump ökat pressen på Kemp genom att ringa upp och försökt förmå guvernören dels att övertala delstatens lagstiftande församling att åsidosätta valresultatet som gav Joe Biden segern i Georgia, dels att utse elektorer som stöder Trump när presidenten formellt utses.

Kemp vägrade att hörsamma Trumps enträgna bön, enligt tidningens källa som tagit del av telefonsamtalet.

Nytt försök 2024

En större fråga som överskuggar Republikanernas beteende är om den 74-årige Trump tänker följa sin instinkt och ställa upp i presidentvalet 2024.

Ledande republikaner vet att deras framtid är i fara om de väcker Trumps ilska. Det har hänt många.

"Om Trump spänner sina politiska muskler och leder Republikanerna till seger i Georgia, så kan segern också bli det första steget till hans politiska återuppståndelse", skriver Marc Thiessen, tidigare talskrivare åt tidigare presidenten George W Bush, i The Washington Post.

Senatorsvalet i Georgia är förstås lika viktigt för Demokraterna. Redan en knapp månad före valet har politisk reklamplats i medier bokats för 300 miljoner dollar, över 2,5 miljarder kronor.

Expresident Barack Obama stöttar aktivt de två demokraterna Jon Ossoff, som möter Perdue, och Raphael Warnock som är Loefflers utmanare.

– Om senaten kontrolleras av republikaner, som är mer intresserade av att obstruera . . . än att hjälpa människor, då kan de stoppa nästan allt, sade Obama via videolänk på ett partimöte, enligt The New York Times.