Då gör våren comeback

Publicerad 2021-04-26

Några soldagar i mitten på april gav oss en försmak på våren, men därefter har april bjudit på ett riktigt busigt aprilväder.

Men nu kan våren äntligen vara på väg tillbaka.

– Man kommer få vårkänsla ganska snabbt nu, förmodligen redan i veckan, säger Mikael Sjöstrand meteorolog på Klart.

Man kan ha upplevt den senaste månaden som en ovanligt kall aprilmånad, speciellt om man bor i de mer södra delarna av landet.

– Om man jämför med de senaste 30 åren har vädret faktiskt varit drygt en- till två grader kallare än normalt i april, berättar Mikael Sjöstrand meteorolog på Klart.

Högtrycksblockering och arktiskyla

Det kalla vädret beror på en högtrycksblockering, det vill säga ett högtryck som ligger kvar på ett och samma ställe under en längre tid.

– Just nu befinner sig högtrycket över Grönland och tvingar ner kall luft från Arktis och ner mot oss, säger Mikael.

April har varit lite kallare än normalt, på grund av kyla från Grönland.

Under måndagen snöar det återigen över Östersjölandskapen. I Stockholmsområdet, Uppsala och längs med Smålandskusten har snön fallit och även om det ligger kall luft över hela landet är det speciellt här det kan uppfattas som ovanligt med snö så sent i april.

Då kommer vårvändningen

Den som har vårjackan redo behöver inte vänta allt för länge.

– Det drar bort relativt snabbt i början på veckan och efter det får vi en del dagar med lite mer sol och lugnare förhållanden. Det räcker ju med att det är sol och inte allt för blåsigt för att vårkänslan ska infinna sig, säger Mikael.

Hur blir vädret till valborg i helgen?

– Det beror lite på vart man befinner sig. I söder ser det ut som att det kan bildas några små skurar under dagen men temperaturmässigt kommer vi ligga runt 10 grader. I norr får vi något lägre temperaturer och eventuellt snöinslag längs kusten men det är främst i fjällen som det fortsätter dra in snöbyar över valborg.

Följ ämnen i artikeln