Miami Beach

Kvinnan ropade på hjälp i timmar: Sen blev det tyst

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Kvinnan begravdes levande när katastrofen slog till mitt i natten.

I flera timmar lyssnade brandkåren på hennes rop på hjälp utan att kunna nå platsen.

– Till slut tystnade rösten, säger Alan Cominsky, brandchef i Miami-Dade.

En vecka efter katastrofen i Surfside nära Miami Beach i Florida har man hittills hittat 18 döda i rasmassorna. 145 personer saknas fortfarande efter höghuskollapsen som chockat USA.

Många av de boende tros ha dött i sina sängar när katastrofen slog till mitt i natten. Utan förvarning försvann stora delar av komplexet Champlain Towers South på några sekunder.

Övervakningskameror fångade ögonblicket när våningarna plötsligt störtade mot marken och tog alla boende med sig ner.

Enligt vittnen tog raset bara sekunder.

Fruktade nytt ras

Räddningsarbetet har varit mycket svårt. I raset föll våningarna på varandra och skapade en kompakt hög av betong, metall och skrot.

Stormar har tidvis hindrat insatsen och under torsdagen stoppades arbetet efter en ny utmaning.

Rörelsedetektorer larmade under natten om att den del av tolvvåningshuset som fortfarande står kvar har börjat röra på sig – vilket kan vara ett tecken på att den resterande delen av byggnaden skulle kunna rasa.

En ytterligare kollaps skulle innebära livsfara för alla räddningsarbetare och nu har hela området utrymts i väntan på att experter ska bedöma risken för ett nytt ras.

Man fruktar att pelare i byggnadens underjordiska garage, där mycket av räddningsarbetet utgår ifrån, skulle kunna rämna. Timmarna efter raset använde man garaget som utgångspunkt för att lyssna efter ljud för att kunna lokalisera överlevande i massorna.

Under natten till fredagen uppgav myndigheterna att man fått klartecken att påbörja räddningsarbetet igen.

På torsdagen berättade brandchef Cominsky under en presskonferens om ett tidigare okänt drama som utspelade sig under den första nattens desperata sökande efter liv.

En stor räddningsinsats sökte överlevande i rasmassorna.

Hörde levande begravd kvinna

Plötsligt hörde räddningsarbetarna ljudet av en kvinna från betonghögen. Timme efter timme hörde de hennes rop på hjälp utan att kunna nå platsen där hon låg fastklämd i bråten.

– Vi kunde urskilja hörbara ljud. I flera timmar hörde vi en kvinnas röst. Till slut tystnade rösten, sa Alan Cominsky till reportrarna på plats.

– Det visar på magnituden av det vi går igenom, brandkårens insats, alla som jobbar här och som försöker göra sitt bästa i hjältemässiga insatser. Tyvärr lyckades vi inte.

80 enheter från Räddningstjänsten arbetade i natt på platsen för raset. Vittnet berättar hur fastklämda människor skrek på hjälp från rasmassorna.

Scenerna som mötte den första räddningspersonalen var mardrömslik. Folk som satt fast i de understa våningarna som fortfarande stod på plats skrek på hjälp. Några använde sina mobilficklampor för att synas i den mörka natten.

En pojke drogs levande ut ur rasmassorna i sin pyjamas. Han hittades av en person som var ute med hunden och hamnade mitt i kaoset när raset inträffade.

Då hörde han ett ljud och såg pojken vinka med handen. Resten av hans kropp var begravd under rasmassorna.

– Han skrek ”Snälla, hjälp mig”. Det var total panik, berättade Nicholas Balboa för tv-kanalen WFOR.

Pojken hade en madrass och en sängram runt sig när han hittades i massorna. Sannolikt hade han störtat ner mot marken liggandes i sin egen säng.

Två barn döda i raset

För andra barn gick hoppet om ett mirakel om intet. Av de 18 döda har två flickor identifierats av myndigheterna. Lucia Guara, 10, hittades död tillsammans med sin fyraåriga syster Emma.

Deras föräldrar miste också livet i kollapsen.

– Alla förlorade människoliv, särskilt i en katastrof som denna, är en tragedi. Men att vi har förlorat barn är en sorg för svår för att orka uthärda, säger Daniella Levine Cara, borgmästare i Miami-Dade.

– Vårt samhälle, vårt land och världen sörjer med de anhöriga till de vi har förlorat.

President Joe Biden på plats träffar räddningspersonal.

Under torsdagen besökte president Biden olycksplatsen. Han tackade brandkåren för deras insatser och mötte familjer vars anhöriga dog i raset eller är saknade.

– Vad ni gör nu är helvetiskt, även psykologiskt, att handskas med. Och jag vill bara säga tack. Tack, tack, tack, sa presidenten.

Efter de privata mötena höll Joe Biden, som själv tvingades gå igenom en tragedi när hans fru och dotter dog i en bilkrasch i december 1972, frågestund med pressen.

– Hela landet sörjer med dessa familjer. De följer det varje dag på tv. De går igenom ett helvete, sa han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

En kvinna lämnar blommor vid en minnesplats i Miami.
Publisert:

LÄS VIDARE

Katastrofen i natten: Huset försvann på sekunder

ÄMNEN I ARTIKELN

Miami Beach

Miami

Florida

Katastrofer

Joe Biden

USA