Par misstänks ha drivit knarkcentral på skärgårdsö

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-03-22

Ett ungt par misstänkts ligga bakom en omfattande narkotikahandel från en skärgårdsö i Östhammars kommun.

Knarket ska ha smugglats in i leksaksförpackningar från Nederländerna för att sedan säljas på darknet över hela Sverige.

Paret åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen, som är en brittisk medborgare i 25-årsåldern, åtalas även för vapenbrott. Utöver paret åtalas också en tredje person, en svensk man i 30-årsåldern som pekas ut som målvakt.

Det var i maj förra året som tullkriminalen slog till mot parets bostad på skärgårdsön efter en tids spaning. Vid husrannsakan hittades stora mängder narkotika, däribland över två kilo heroin, nära tre kilo kokain, tre och ett halvt kilo ecstasy och omkring ett kilo metamfetamin.

Sändes på posten

Före tillslaget hade man kunnat konstatera att paret postade en mängd vadderade kuvert innehållande narkotika vid olika brevlådor i Östhammars kommun. Försändelserna var adresserade till köpare över hela landet. Två var minderåriga.

– Under två dagar tog vi 180 brev, säger Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

– Det sammanlagda gatuvärdet på det var nästan 215 000 kronor.

Förpackade hemma

Vid husrannsakan hittade man material som använts för att hantera och förpacka narkotikan, "klassisk utrustning för distribution", som Johansson säger.

– Det som sticker ut med ärendet är att de befinner sig i en idyll på något sätt, och den här tjejen känns i alla fall på ytan som vilken Svensson som helst, säger han.

Försäljningen ska ha skett på darknet.

Enligt åtalet har verksamheten pågått från december 2019 till det att paret greps i maj 2020. Narkotikan som ska ha sålts motsvarar ett värde på drygt 3,4 miljoner kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln