Nya hotet efter bränderna i USA – sämsta luftkvalitén i världen

Publicerad 2020-09-12

Över en halv miljon människor har evakuerats och minst 26 människor har dött i bränderna på USA:s västkust.

Samtidigt som myndigheterna befarar många fler offer står brandområdena inför ytterligare ett hot:

Luften är så förorenad att den kan vara extremt farlig att andas in.

Bränderna i tolv delstater i västra USA har dödat minst 26 personer sedan mitten på augusti. Under lördagen var det sammanlagt 97 bränder som härjade på västkusten.

I Kalifornien återfinns just nu tre av de fem värsta bränderna i delstatens historia, uppger lokala myndigheter till CNN.

Ett hus slukas av lågorna i staden Talent i Oregon.

Oregon är en av delstaterna som drabbats värst. Där har mer än en halv miljon människor antingen fått fly från sina hem eller uppmanats till att förbereda sig för evakuering, vilket är mer än 10 procent av delstatens befolkning. Delstatens krishanteringschef säger nu att de förbereder sig på en ”massdödshändelse” då antalet försvunna personer har eskalerat under helgen.

Mer än 3 800 kvadratkilometer land har brunnit i Oregon under de senaste fem dagarna, vilket är mer än dubbelt så mycket som under ett vanligt år.

Mer än 3 800 kvadratkilometer land har brunnit i Oregon under de senaste fem dagarna.

Varnar för farlig luft

En annan delstat som drabbats hårt är Washington. Sexton större bränder har ödelagt stora delar av delstatens östra delar och flera har omkommit, däribland en ettårig pojke.

Enligt Washingtons guvernör Jay Inslee är det den näst värsta brandsäsongen i delstatens historia. Han väljer att kalla bränderna för ”klimatbränder” i stället för ”löpeld”.

– Det här är inte Guds gärning. Det här har hänt för att vi har förändrat klimatet, sa Inslee under fredagens presskonferens.

Röken färgade himlen röd i Salem, Oregon.

Men det inte bara bränderna i sig som hotar befolkningen. Den omfattande rökbildningen har försämrat luftkvalitén drastiskt i stora delar av västra USA. I delar av Oregon var luften så rökig i veckan att den slog ut skalan som används av Environmental Protection Agency (EPA) för att mäta farlig luftkvalité.

Skalan sträcker sig upp till 500, där 300 anses som hälsofarligt för de som exponeras i minst 24 timmar. Under torsdagen beräknar man att Oregon nådde över 700 – om skalan hade sträckt sig så långt.

Enligt Mary Prunicki, forskare på luftförorening vid Stanfords universitet, så saknar noteringen motstycke.

– Det finns nog inga uppgifter om vad som händer när man exponeras för så höga nivåer, säger hon till miljömagasinet Grist.

Hälsoeffekter över 300 inkluderar en ökad risk för hjärtarytmier, astmaattacker och hjärtinfarkt. Dessutom blir de drabbade mer sårbara för covid-19.

Enligt ett schweizisk luftreningsföretag är luftkvalitén i Portland för tillfället sämst i världen och experterna tror att kvalitén ännu inte nått sin bottennotering. Den värsta smogen beräknas ha skingrats tills måndag eftermiddag, lokal tid.

Gynnsamma väderförhållanden

En ljusglimt i misären är att förändringar i väderförhållandena under helgen har underlättat räddningsarbetet. Avtagande vind och stigande luftfuktighet har hjälpt släckningsarbetare i Oregon och Kalifornien att bekämpa branden.

Den omfattande rökbildningen har även skymt solen och sänkt temperaturerna, enligt myndighetskällor till nyhetsbyrån AP.

På måndag ska president Donald Trump besöka Kalifornien för att få en uppdatering av situationen från lokala och federala myndigheter. Han kommer befinna sig i Sacramento, drygt 11 mil söder om de värst drabbade områdena.

Poliser på plats vid en vägspärr. En halv miljon människor har fått order om evakuering i samband med bränderna.

Följ ämnen i artikeln