Det försvunna bärnstensrummet som gäckar

Grim Berglund/TT

Publicerad 2020-10-01

Ryssland har byggt en kopia av det försvunna bärnstensrummet. Men originalet som försvann i andra världskrigets slutskede är fortsatt försvunnet.

Ett av andra världskrigets märkligaste försvinnanden fortsätter att förbrylla.

Den bländande och av bärnsten täckta palatssalen i Königsbergs slott har aldrig skådats efter nazisternas flykt.

Polska dykare hoppas på Östersjöns djup.

Svaret kan heta Karlsruhe. Ett tyskt fartyg som sänktes av sovjetiska stridsplan 1945.

"Vi har letat efter vraket sedan i fjol, då vi förstått att en av de mest intressanta historierna kan vara gömd på Östersjöns havsbotten", säger den polske dykaren Tomasz Stachura i ett uttalande, citerat av Reuters.

Det så kallade bärnstensrummet skänktes av dåvarande Preussen till tsar Peter den store år 1716. Den glimrande salen från slottet i Berlin uppfördes på nytt i Katarinapalatset nära S:t Petersburg i Ryssland som en del av dåtidens krigsdiplomati i ett härjat Europa.

Krigets fasor

Men den kom också att symbolisera andra världskrigets fasor.

Hela salen utanför dåvarande Leningrad skulle förflyttas av sovjetiska soldater, som misslyckades, och i stället täcktes väggarna av billig tapet för att lura nazisoldater.

Vid naziinvasionen hittades rummet, monterades ned och fördes som krigsbyte till dåvarande Königsberg i Ostpreussen, vid Östersjöns strand.

Sedan vände kriget; i en av historiens största havsevakueringar – operation Hannibal – forslades omkring en miljon nazisoldater och civila från staden Königsberg.

Brittiska flygvapnet RAF hade då bombat staden, och den sovjetiska armén hade inlett markoffensiven operation Samland med Königsberg som mål i mars 1945.

Då försvann de sista spåren av bärnstensrummet.

Sex ton

Det av kriget sönderslagna Königsberg blev Kaliningrad i Sovjetunionen, en enklav inklämt mellan nuvarande Polen och Litauen.

Slottet revs på order av sovjetledaren Leonid Brezjnev 1968, trots protester. Och inga spår hittades av salen.

Teorierna, jakten och letandet efter omkring sex ton bärnsten, rätt mycket guld och annat, fortsätter oförtrutet.

Och nu hoppas dykarlaget från gruppen Baltitech finna skatten.

Fartyget Karlsruhe, tungt lastat och med 1 083 personer ombord, lämnade i hast Königsberg i krigets rasande slutstrider. Det sänktes av sovjetiska stridsplan utanför Polens kust.

"Vraket är nästintill intakt. Vi har funnit militära fordon, porslin och många lådor vars innehåll ännu är okänt", säger Stachura.

Medan letandet fortsätter, så finns en ganska exakt kopia av rummet uppbyggt igen i Katarinapalatset i nuvarande S:t Petersburg.