V backar inte om misstroende mot Löfven

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2021-06-17

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar saknar förtroende för statsminister Stefan Löfven.

Vänsterpartiet saknar förtroende för statsminister Stefan Löfven och håller fast vid att rösta för misstroende mot honom med stöd av SD, M och KD på måndag.

– Regeringen har inte kompromissat. Vi har fått beskedet nu. Nu behöver vi en regering som säkrar sitt regeringsunderlag, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till TT.

Försöken att blidka V i elfte timmen biter inte, som att regeringen lovar bjuda in bostadsmarknadens parter att diskutera det omstridda utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Inte heller kritiken från statsministern om att V beter sig oansvarigt och vill fälla regeringen på ett förslag som ännu inte finns som skarp produkt från regeringen. Dessutom mitt i en pandemi och ekonomisk kris.

– Jag hade inte velat göra detta, sade Nooshi Dadgostar på en pressträff tidigare på torsdagen.

– Vi tycker att den här regeringen skulle kunna sitta kvar om den inte genomförde de här förslagen. Men nu har ju gränsen passerats.

Mer än nyproducerat

Kraven från V för att inte försöka väcka misstroende har varit att regeringen lägger utredningsförslaget åt sidan eller inleder förhandlingar, där Hyresgästföreningen ingår. .V hävdar att förslaget leder fram mot marknadshyror i mycket mer än nyproducerade lägenheter.

V anser inte att kraven som partiet ställde uppfyllts alls.

På frågan om vad hon ser framför sig efter omröstningen på måndag säger Dadgostar:

– Jag vill ha en regering som respekterar sitt regeringsunderlag. Man kan inte ha en statsminister som inte pratar med eller respekterar sitt regeringsunderlag, ett parti vars mandat den vilar på.

Historisk händelse

Hon gör dock klart att V inte kommer att rösta på en Jimmie Åkesson/Ulf Kristersson-regering, som hon uttrycker det.

– Vi vill ha en Löfven-regering, men vi kan inte ha det om vi inte blir respekterade som regeringsunderlag.

Att V nu kan rösta bort en socialdemokratisk statsminister är en historisk händelse.

– Det säger mer om Socialdemokraterna än Vänsterpartiet. De lägger förslag om att montera ned den svenska modellen, grunderna i hela det svenska samhället.