Nyheter

EU: "Ryssland går i motsatt riktning"

Av: 

TT

EU:s utrikeschef Josep Borrell grubblar över hur EU ska hantera Ryssland. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell grubblar över hur EU ska hantera Ryssland. Arkivbild.

NYHETER

Håll emot och begränsa är ledorden när EU-kommissionen föreslår hur Ryssland ska hanteras. Men man manar också till att involvera landet mer, exempelvis när det gäller klimatet och pandemin.

Rekommendationerna är framtagna av EU:s utrikeschef Josep Borrell inför nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel den 24-25 juni.

De kommer i ett läge när relationerna till ledningen i Moskva ligger på en bottennivå.

”Det finns en betydande potential i ett samarbete mellan EU och Ryssland. Men den ryska regeringen för aktivt en politik som leder i motsatt riktning”, konstateras av EU-kommissionen.

”Destabiliserar EU”

”Ryssland utmanar och underminerar internationell rätt och grundläggande principer i OSSE och Europarådet. Det försöker påverka, blanda sig i och destabilisera EU och dess medlemsländer, likväl som våra partner. Och Ryssland använder växande politisk repression, inklusive när det gäller mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, för att bevara landets nuvarande politiska och ekonomiska ordning”, heter det bland annat.

EU har sedan tidigare slagit fast fem grundprinciper för relationen till Moskva, bland annat med krav på ett fullt genomförande av Minsk-överenskommelsen som ska bana väg till fred i Ukraina.

Nya ledord

I enlighet med principerna vill nu utrikeschefen Borrell lansera ”håll emot, begränsa och engagera” som tre ledord.

– EU måste vara realistiskt och förbereda sig på en ytterligare försämring av vår relation till Ryssland. Det är den mest troliga utvecklingen för tillfället. Men vår ambition bör också vara att utforska vägar som gradvis kan förändra den nuvarande dynamiken till en mer förutsägbar och stabil relation, säger Josep Borrell på en presskonferens i Bryssel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: