Anders Tegnell får hård kritik från Danmark

”Mycket större risk att smittas i Sverige”

Publicerad 2021-06-05

Danmark har högre smittotal än Sverige – något som statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterat.

Nu får han hård kritik från danskt håll.

– Jag skulle vara mer nervös för att åka från Danmark till Sverige, än tvärtom, Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi och mikrobiologi, till BT.

I veckan har antalet smittade per dag och miljon invånare i Sverige legat på 117, samtidigt som har motsvarade siffra i Danmark legat på 150. Det är något som statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterat.

– Orsakerna till utvecklingen i Danmark får danskarna svara på. Men som jag förstod den kommunikation de hade från början valde man att öppna upp samhället relativt snabbt trots att man visste att det fanns en viss risk att smittspridningen skulle öka, sa Tegnell under torsdagen.

Tegnells uttalanden om Danmark har fått danska experter att reagera, och Tegnell får nu hård kritik från grannlandet, enligt BT.

”Det är komiskt”

Bland annat handlar kritiken om att Tegnell inte nämnt att Danmark testar betydligt mer än Sverige, vilken kan vara en förklaring till att Danmark har fler fall än Sverige, enligt danska experter.

Tegnell ska även ha sagt att man ”verkligen” borde ta med sig de råd vi har i Sverige, om man reser till Danmark.

– Att hålla avstånd, inte vistas tillsammans med massa andra människor och inte ha den närkontakt som innebär en risk.

Nils Strandberg Pedersen, tidigare direktör för Statens serum institut, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, har reagerat starkt på det.

– Det är komiskt, det är så man gör i Sverige, säger han, och fortsätter:

– Danmark registrerar fler smittade för att vi testar mycket mer än svenskarna. Det är inte detsamma som att ha fler smittade människor i befolkningen,

Större smittorisk i Sverige

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi och mikrobiologi, kommenterar också Tegnells uttalanden. Han säger att han skulle vara betydligt mer rädd för att åka från Danmark till Sverige, än tvärtom.

– Om jag till exempel skulle gå på en restaurang i Sverige är risken för smitta mycket större. De testar inte tillräckligt mycket, säger han till BT.

Danmark har infört ett coronapass som gäller om man exempelvis vill gå på restaurang. Passet visar om man är vaccinerad, eller nyligen testat negativt för coronaviruset. Jan Pravsgaard Christensen hänvisar till det danska passet och säger att det också är en anledning till varför smittorisken är större i Sverige.

– På grund av bristen av coronapass är smittorisken mycket större i Sverige än i Danmark, säger han.

Precis som sin kollega, säger han också att Sverige testar betydligt färre.

– Om du inte testade någon alls, har du inte heller någon corona, kan man säga. Mörkertalet kan vara mycket stort, och det är därför osäkerheten i Sverige är mycket större.