Avloppsvatten rinner ut i Stockholm: ”Extraordinär händelse”

Uppdaterad 2021-05-30 | Publicerad 2021-05-29

Just nu forsar avloppsvatten ut från Stockholms reningsverk.

Monika Gerdhem vid miljöförvaltningen säger att det inte är säkert att bada någonstans i staden.

– Från avloppsvattnet finns det en risk för bland annat E-coli-bakterier, säger hon.

Stockholms stad gick nyligen ut och varnade för att avloppsvatten från stadens reningsverk åker ut i huvudstadens vattendrag och sjöar.

Enligt Monika Gerdhem, avdelningschef för hälsoskyddsavdelningen vid miljöförvaltningen i Stockholm, är den stora mängden avloppsvatten som läckt ut i vattendragen en ”extraordinär händelse”.

– På det sättet att det har regnat så mycket, i så många dagar, att bräddningen är betydligt större än vad man räknar med ska inträffa under tio år, säger hon.

Bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten, efter att det regnat kraftigt. De senaste dagarnas skyfall har alltså lett till att ovanligt mycket vatten släppts ut från reningsverken.

Risk att bli sjuk av vattnet

Som det ser ut nu finns det inget säkert badställe i Stockholm.

– Det finns ett antal bräddningspunkter över hela staden, och som jag förstått det har bräddning skett över hela staden. Det är massor av utsläppspunkter som är berörda, säger Monika Gerdhem.

Stockholmare som är sugna på att bada i det fina vädret, bör alltså avvakta med det ett tag. Om man sväljer vatten finns risk för E-coli-bakterier, alltså bakterier från mänsklig avföring.

– Vi avråder från bad, i och med läckaget från avloppsvattnet finns det en risk för bland annat E-coli-bakterier. Om man råkar svälja vattnet kan man bli sjuk, säger hon.

Miljöförvaltningen ska ta prover av vattnet i början av nästa vecka. Tills dess att provsvaren kommit bör man avvakta med att bada.

– Självklart är läckaget allvarligt, men det är övergående, lägger Monika Gerdhem till.