Thomas räddade skjutne jägaren: ”Fick springa upp på fjället”

Publicerad 2022-10-15

På avstånd hördes skott i Arjeplogsfjällen.

Det norska jaktlaget förstod snart att det var allvar.

En jägare hade blivit skjuten – och de befann sig långt från civilisationen.

– Det var mycket blod, säger Thomas Lunde, 30.

Den skjutne personen, en 55-årig man från Italien, låg på marken i närheten av Vuoggatjålme i Arjeplogsfjällen. Han hade träffats av hagel i skinkan och blödde kraftigt.

– Han hade väldigt ont och skrek av smärta, berättar Thomas Lunde från norska Sörreisa.

Tillsammans med fyra kamrater var Thomas i svenska fjällen för drygt tre veckor sedan för att jaga ripa, ett intresse han haft sedan 18-årsåldern. Men det var första gången han var just i Arjeplogsfjällen och jagade.

– Vi hade det väldigt fint. Vi åt och drack gott, det var vackert väder och vi hade god jaktlycka, berättar han.

En skjuten man

Den 21 september, sista dagen på resan, var Thomas kvar i lägret för att laga lunch till de andra innan det var dags att resa hem. Det var då han hörde skotten.

Strax därpå kom en italiensk man till lägret och berättade att hans jaktkamrat var skjuten inte långt därifrån.

– Det första jag tänkte var att få tag i räddningstjänsten och jag fick springa upp på fjället för att få täckning.

Det var väldigt svårt att få kontakt med räddningstjänsten. Samtidigt som Thomas rörde sig för att hitta bättre mobiltäckning varslade han sina kamrater med hjälp av sin walkie talkie om att det låg en skjuten man nära lägret som behövde hjälp.

Det tog lång tid att få kontakt med räddningstjänsten då mottagningen var väldigt dålig. Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

Utbildad att vårda skottskador

Som tur var, fanns det en i det norska jaktlaget som hade kompetens att hantera skottskador, eftersom han tränat på just det inom Försvarsmakten.

– Han är utbildad i första hjälpen och har tränat på att ta hand om skottskador. Och han hade med sig första hjälpen-låda och allt som behövdes i ryggsäcken.

Thomas berättar om hur kamraten hanterade skottskadan.

– När han kom till platsen så låg mannen ner med skottskadan mot marken. Så han fick vända på honom, fick syn på såret och packade det med bandage.

Samtidigt kämpade Thomas med sin kommunikation med räddningstjänsten. Det var svårt att få täckning och när de fick kontakt så bröts samtalen.

– Jag fick skicka meddelande till min sambo om våra koordinater så fick hon kontakta räddningstjänsten.

Thomas fick anstränga sig hårt för att ta sig till en punkt där han kunde få bättre mottagning. Det var oerhört frustrerande att försöka få hjälp.

– Det var säkert trettio samtal som ringdes mellan mig och sambon och räddningstjänsten, för det dog hela tiden. Man pratade i en halv eller en minut och så dog samtalet.

Thomas Lunde, 30, och hans kamrater är glada över att de kunde hjälpa den skottskadade mannen. Thomas konstaterar att även om händelsen i sig var traumatisk så lämnade de Arjeplogsfjällen med en god känsla.

Hade kunnat dö

Högre upp på fjället fungerade det bättre och såväl norsk och svensk räddningstjänst ringde Thomas efter att hans sambo kontaktat dem.

Då kunde räddningstjänsten få en korrekt position så de kunde skicka hjälp. Men hjälpen dröjde i timmar. Mannen blev dock lugnare efter att ha fått hjälp med skottskadorna och kunde ligga stilla tills ambulanshelikoptern kom.

Thomas är lättad över att de kunde hjälpa mannen.

– Vi avslutade jakten med en god känsla att vi kunde hjälpa en person att komma hem till sin familj.

Han tror att de räddade mannens liv.

– Hade han inte fått hjälp så hade han kunnat dö.

55-åringen vårdades på Sunderby sjukhus. Skadebilden är okänd, men mannen ska vara vid liv, enligt Per-Anders Heikkilä, chef för grova brott i länet.

Omständigheterna kring olyckan är oklara, men polisens förundersökning är nedlagd.

– Varför vi lägger ner förundersökningen beror på att offret inte vill att vi väcker åtal, säger Per-Anders Heikkilä till Piteå tidning.