21-årig kvinna misstänks ha kastats från balkong

Ett av sex misstänkta kvinnomord på mindre än två månader

Publicerad 2023-02-01

Boende hörde bråk från lägenheten i Järfälla. Sedan skrik.

På marken under en balkong hittades en 21-årig kvinna med skador så svåra att hon inte kunde räddas.

Nu sitter en man hon hade en relation med anhållen misstänkt för mord.

– Det här är ett väldigt prioriterat ärende, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

Samtidigt som de gängkriminellas våld är uppe på historiska nivåer, med skjutningar och sprängningar som skakar Stockholm, så fortsätter andra brott att ske i skuggan av strålkastarljuset.

Sex kvinnor har på mindre än två månader hittats döda i fall där det just nu finns en misstanke om mord.

Klockan 00:15, natten mellan måndag och tisdag, larmades polis och ambulans till en lägenhet i Järfälla i Jakobsberg i norra Stockholm. Någon form av bråk hade hörts från lägenheten där kvinnan, den nu misstänkta mannen, och flera andra bodde tillsammans.

Hann aldrig höras av polis

En stund senare hördes enligt Aftonbladets uppgifter hjärtskärande skrik. Sedan en duns.

På marken under en balkong låg den 21-åriga kvinnan svårt skadad.

Hon fördes till sjukhus men förklarades snart död. Hennes skador var så omfattande att hon aldrig vaknade igen och hon kunde därför aldrig höras av polis.

En man i 30-årsåldern, som kvinnan hade en relation med, sitter nu anhållen för mord.

– Utredningen är i ett väldigt tidigt skede och vi försöker så gott det går utreda vad som hänt och vilka tydliga slutsatser vi kan dra. Det här är ett väldigt prioriterat ärende, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad.

Han säger att det framkommit uppgifter om att fallet från balkongen föregåtts av någon form av konflikt.

– Men om den konflikten var mellan den anhållne mannan och kvinnan eller mellan andra boende i lägenheten vet vi inte än, säger han.

De mördades – trots alla varningssignaler

”Stort allvar”

Den nu anhållne mannen ska även ha synts på balkongen i anslutning till att kvinnan föll. Stiernblad menar att det dock är för tidigt att dra slutsatsen att det för den skull innebär att mannen knuffat eller kastat kvinnan över räcket.

Flickor eller kvinnor som faller från balkonger har länge förknippats med hedersmord, ett sätt att försöka dölja ett mord genom att få det att se ut som ett självmord eller en olycka.

Henrik Stiernblad säger att sådana slutsatser är för tidiga att dra, knappt två dygn in i utredningen.

– Med tanke på det här är ett balkongfall, så är det en av hypoteserna vi arbetar efter, men det är långt ifrån den enda hypotesen. Men vi tar det här på stort allvar och utreder brett.

Aftonbladet har varit i kontakt med den misstänkte mannens advokat som i nuläget inte vill uttala sig om hur mannen ställer sig till misstankarna.

En man i 35-årsåldern har häktats misstänkt för att ha mördat sin flickvän i en studentlägenhet i Kristianstad.

Hade sökt hjälp för psykiskt mående

I Kristianstad pågår en annan mordutredning där omständigheterna allt mer börjar klarna.

En 35-årig man sitter häktad misstänkt för att ha mördat sin 29-åriga sambo. Han har erkänt att han dödat henne men vad som ledde fram till mordet är ännu oklart.

Det var morgonen den 9 december som 35-åringen själv ringde polisen och bad dem komma till studentlägenheten i Kristianstad där han och kvinnan bodde.

När polisen var framme var kvinnan redan död.

– Vi har en god uppfattning om vad vi tror har hänt men exakt hur kvinnan dött väntar vi fortfarande på svar om, säger kammaråklagare Malin Paulsson.

I utredningar som gjorts i häktet berättar den 35-årige mannen om sitt dåliga psykiska mående. Efter att ha förlorat sin bostad för tre år sedan levde han i tält och på vänners soffor tills han träffade den 29-åriga kvinnan.

Han flyttade hem till henne bara tre månader innan det misstänkta mordet. I utredningar berättar han om sitt missbruk av alkohol och droger och sin långvariga psykiska ohälsa som lett till att både hans studier och boendesituation gått dåligt.

Han berättar även att han upprepade gånger sökt hjälp via psykiatrin och sin vårdcentral men endast fick tre samtal med en kurator.

Åklagaren tror att ett åtal kommer att kunna väckas inom några månader.

Obduktion väckte mordmisstankar

Kammaråklagare Malin Axelsson.

Samtidigt i en liten ort utanför Mellerud i Västra Götaland har ett dödsfall, som först troddes vara naturligt, utvecklat sig till en mordutredning.

Det var den 15 januari som en kvinna hittades död i en bostad. Till en början såg ingenting misstänkt ut men efter att en rättsläkare tittat på fallet uppstod misstanke om brott.

Enligt Aftonbladets uppgifter greps och anhölls nyligen kvinnans respektive.

– Han är nu släppt men misstankarna kvarstår. Han förnekar brott. I övrigt kan jag inte, med hänsyn till den förundersökningssekretess som råder, kommentera utredningen mer än att utredningsarbetet fortsätter med oförändrad styrka, säger kammaråklagare Josefin Pernmyr.

Försvunnen i två månader

Den 22 januari hittades en 53-årig kvinna död i ett skogsområde i närheten av Mantorp i Östergötland.

Hon hade då varit försvunnen i nästan två månader.

Hur kvinnan, som försvann från sitt hem i Linköping den 29 november ifjol, hamnade i en skog drygt tre mil bort är ännu oklart.

En förundersökning gällande mord pågår men under förra veckan kom uppgifter som gör att miss­tankarna om brott försvagats.

– En teknisk undersökning har gjorts av fynd­platsen och inget konkret har framkommit som tyder på att ett brott har begåtts. Enligt det preliminära beskedet från den rätts­medicinska under­sökningen så har heller inget framkommit som ger stöd för misstanken om mord och därför har den misstanken försvagats. För­undersökning pågår fortfarande och vi inväntar nu det slutliga obduktions­rapporten från den rätts­medicinska obduktionen, säger kammaråklagare Malin Axelsson.

Två oklara ärenden

Ytterligare en utredning pågår om misstänkt mord på en kvinna i Täby den 12 december. Kvinnans pojkvän ska enligt Aftonbladets uppgifter varit den som larmade polis och ambulans på morgonen.

När de kom fram var kvinnan redan död. Sedan dess har en förundersökning gällande mord pågått.

– Jag kan tyvärr inte kommentera hur den avlidne anträffades eller varför misstankar uppstod. Det jag däremot kan säga är att misstankarna gällande brott har försvagats under utredningens gång även om vissa utrednings­åtgärder kvarstår för att kunna fatta vidare beslut gällande för­undersökningen, säger polisens förunder­söknings­ledare Niclas Stefansson.

Ingen är frihetsberövad i ärendet.

Även i Luleå pågår en mordutredning där en man suttit anhållen misstänkt för mord på en kvinna han hade en relation med. Men där har misstankarna försvagats då det preliminära utlåtandet från Rätts­medicinal­verket inte gav stöd till misstankarna om brott.

– Om inget nytt inkommer i ärendet kommer troligtvis utredningen snart att läggas ner, säger kammaråklagare Kristin Andersson.
 

Fotnot: Flera andra mordutredningar gällande misstänkta mord på kvinnor har inletts sedan december 2022 men avskrivits då misstanke om brott försvagats under utredningens gång.