Pojke åtalas efter dödsskjutningen på Delta gym

16-åring åtalas för mord

Publicerad 2023-01-24

Trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson sköts till döds inne på Delta gym i Vasastan förra året.

Han var inte den egentliga måltavlan.

Nu åtalas en pojke, som var 16 år vid gärningen, för mordet.

Maskerad och beväpnad gick en man in på Delta gym i Vasastan i slutet på mars förra året. Inne på gymmet var den 54-årige trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson.

Nu väcks åtal mot totalt fyra personer. En person som var 16 år vid gärningen åtalas för mord och tre andra personer åtalas för medhjälp till mord.

”NN har genom sitt handlande i vart fall av grov oaktsamhet orsakat Fredrik Anderssons död. Gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Oaktsamheten har bestått i att han på nära avstånd riktat en skarpladdad pistol mot Fredrik Anderssons huvud varvid ett skott har avlossats”, står det i åtalet.

Personen som åtalas för mordet åtalas även för mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse på en restaurang på Södermalm samt grovt vapenbrott i en lägenhet i Johanneshov.

Vid lunchtid dök den maskerade personen upp i gymmets lokaler. Fredrik Andersson såg vad som var på väg att hända och försökte gå emellan för sätta stopp på skytten.

Men den som hamnade mitt i skottlinjen var 54-årige Fredrik Andersson.

Fredrik Andersson mördades när han tränade på Delta gym.

Bandidos-medlem var måltavla

Den egentliga måltavlan ska ha varit en medlem i mc-gänget Bandidos. Han tränade på gymmet samma dag.

Två veckor senare greps en 18-årig man misstänkt för mordet.

Vad motivet har varit kan åklagare Daniel Suneson inte med säkerhet säga.

– Det har funnits en konflikt mellan Bandidos och ett nätverk i Bro. Vi tror att det kan ha varit en anledning. Vi vet att det fanns en konflikt mellan dem och vi tror att motivet kan vara det men jag har åtalat en person för mord och även för försök till mord, säger Daniel Suneson och fortsätter:

– Den hypotesen har vi haft i princip hela utredningen. Det finns andra förundersökningar också där det finns kopplingar och där man har sett att det finns en konflikt mellan de olika grupperingarna. 

Åklagaren bekräftar att den egentligen måltavlan var inne på gymmet. 

– Jag påstår att den egentligen måltavlan var inne på gymmet. 

Den misstänkte mördaren, som var 16 år vid gärningen, flydde utomlands efter mordet. 

– Han befann sig utomlands från en tid efter mordet fram till början på juli. Då greps han i samband med att han kom hem till Sverige. Vi visste var han befann sig någonstans, i Armenien. 

Dömdes – men friades

Misstänker ni att 16-åringen ska ha mördat på uppdrag av någon annan?

– Bara de som är åtalade är gärningsmän och det finns tre medhjälpare. Vi har inte kunnat hitta någon anstiftare eller någon som har gett i uppdrag, så jag kan inte uttala mig om det. 

2020 inträffade en skjutning inne på en frisörsalong i Borås. Då gick en maskerad man in och den tilltänkta måltavlan klarade sig även den gången. Istället var det frisören som blev träffad i benet.

Den nu åtalade 18-åringen dömdes för dådet i tingsrätten men friades av hovrätten.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att 16-åringen greps i somras misstänkt för mordet. Under tre månader höll han sig undan – i Armenien.

Enligt åklagaren de åtalade personerna på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Efter sin död har Fredrik Andersson hyllats för sitt stora hjärta. Fredrik var en välkänd och omtyckt person som i nästan tre decennier jobbat som ordningsvakt på populära krogar i Stockholm. Efter hans död startades flera insamlingar i hans ära.