Pensionärer i coronakarantän kan åtalas för knarkimport

Publicerad 2020-04-30

Ett skånskt par i 70-årsåldern riskerar att åtalas för knarkimport.

Själva hävdar de att de tvingats beställa medicin på nätet på grund av coronakarantän.

Pensionärerna som tidigare bott i Tyskland beställde 600 tabletter av olika slag, varav flera är narkotikaklassade. Något Sydsvenskan var först med att rapportera.

Tullen i Malmö upptäckte det misstänkta paketet den 14 april och beslagtog försändelsen.

I ett mejl till tullen har kvinnan i paret förklarat att hon och hennes man tar de aktuella medicinerna sedan flera decennier tillbaka – bland annat mot sömnbesvär och högt blodtryck.

Sedan flytten till Sverige har de fortsatt behålla sin läkarkontakt i Tyskland och vid besök i landet förnyat sina recept och hämtat ut medicinen.

På grund av corona befinner sig paret nu i karantän, hävdar de, och har därför tvingats beställa medicinen per post istället. De menar i förhör att de inte vetat om att medicinen varit narkotikaklassad.

Allt enligt lagenliga recept. Paret har behållit sin läkarkontakt i Tyskland och förnyar receptet på plats. Medicinerna köper de normalt själva vid sina återresor till landet, men det har det blivit stopp för nu under coronakrisen.

"Vi befinner oss i karantän och direkt riskzon", skriver kvinnan i sin inlaga.

kan bli knarkåtalade för privatimport av läkemedel. De tvingades bryta reglerna och beställa per post på grund av coronakarantän, hävdar de. Och var inte medvetna om det olagliga i det.

Om den förklaringen håller i rätten kan de slippa misstankar om brott mot smugglingslagen. Men tabletterna som är värda närmare 4 000 blir de troligen av med.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE