Två utropade valsegrare i Indonesien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Indonesiens president Joko Widodo (till vänster) utropar sig till segrare i valet.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Indonesiens president Joko Widodo (till vänster) utropar sig till segrare i valet.
Prabowo Subianto.
Foto: Tatan Syuflana/AP/TT
Prabowo Subianto.

Den sittande presidenten Joko Widodo utropar sig till segrare i valet i Indonesien – precis som utmanaren Prabowo Subianto.

– Vi har bevis på utbrett valfusk, säger Subianto.

Flera inofficiella vallokalsundersökningar gav 57-årige Widodo segern redan på valdagen. Enligt dessa fick han cirka 55 procent av rösterna medan hans 67-årige utmanare Prabowo Subianto låg runt tio procentenheter bakom.

– Vi måste invänta det officiella resultatet. Men tolv mätningar har gett tydliga resultat, säger 57-årige Widodo under en presskonferens i huvudstaden Jakarta.

Presidenten säger vidare att han fick 54,5 procent av rösterna och att Subianto landade på 45,5 procent. Den senare hävdar dock att han vunnit valet med hänvisning till interna undersökningar som visar att han fick 62 procent av rösterna.

– Vi har utropat seger eftersom vi har bevis på utbrett valfusk i flera distrikt runt om i Indonesien, säger Prabowo Subianto vid en annan presskonferens.

Med 192 miljoner röstberättigade på runt 18 000 öar är valet i Indonesien en enorm logistisk utmaning. Det enorma landet röstade under åtta timmar på onsdagen i ett val till både parlamentet och presidentposten. Det hela rapporteras ha gått lugnt till – men Indonesiens högste polischef Tito Karnavian varnar för eventuella protester till följd av resultatet.

– Jag uppmanar alla att inte delta i massdemonstrationer, oavsett om det är för att fira eller utrycka missnöje, säger han.

Publicerad: