Möllevångstorget

Här införs de nya plastpåseförbuden

Av: 

Robert Rosén

Kristoffer Gröhn meddelar att förbudet kommer gälla mer än bara torghandeln.
Kristoffer Gröhn meddelar att förbudet kommer gälla mer än bara torghandeln.

NYHETER

Torghandeln har redan ett förbud mot plastpåsar.

Klart är även att vissa livsmedelsaffärer och jordgubbstånd kommer omfattas av förbudet.

Även evenemang likt Malmöfestivalen kan komma att inkluderas.

– Det är en lite löpande övergång på ett par år innan alla fått ett förbud, säger Kristoffer Gröhn, salutorgsansvarig på fastighets- och gatukontoret.

I måndags kom beskedet att priset på plastkassar i butiken kommer att höjas - och att de små påsarna för frukt och grönsaker även de kommer att beläggas med skatt.

Ett av skälen till de nya skatterna angavs vara nedskräpningen av plastpåsar i såväl natur som på gator och torg.

Just nedskräpningen var ett av huvudskälen till att Malmö i våras blev först med att införa ett förbud mot plastpåsar vid torghandel. Ett lyckat tvåveckorsförsök på Möllevångstorget fick kommunen att förbjuda plastpåsar vid all torghandel i staden.

Effekten har också blivit den önskade.

– Det har gått väldigt bra. Det var inga problem utan alla var direkt positivt inställda till det. Vi såg redan efter ett par dagar stor skillnad med nedskräpningen, säger Kristoffer Gröhn, salutorgsansvarig på fastighets- och gatukontoret vid Malmö stad.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

60% RABATT

519 SEK

Ansiktsbehandlingar hos L.A. Beauty Empire

Välj anti age eller facial boost, 60 minuter

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

53% RABATT

1895 SEK

Onlinekurs i klassisk ansiktsbehandling

All kunskap för att sätta igång på egen hand

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

699 SEK

Minskning av hyperpigment hos NOIR by M

Laserbehandling för ansikte och kropp

77% RABATT

99 SEK

Bordtennis för 2 hos The Club Malmoe

Inkl. lån av bollar och racket

54% RABATT

299 SEK

Vaxning inkl. avkopplande massage hos Artira Wellness

Välj vilket område du vill vaxa

Förening visade missnöje

Enligt honom har responsen varit god från såväl torghandlare som kunder och Kommunteknik, som sköter renhållningen vid bland annat Möllevångstorget.

Visst motstånd fanns det dock mot förbudet.

– De enda som var lite negativt inställda var torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening. Men de har inget direkt mandat i Malmö, då ingen kände till dem. De hörde av sig angående lagligheten i beslutet att förbjuda plastpåsar och ifrågasatte det litegrann. Men de fick inte rätt i frågan utan det anses vara ett verkställighetsbeslut som kommunen själv får råda över, säger Kristoffer Gröhn.

Även om plastpåseförbudet sedan några månader tillbaka gäller i Malmö finns det fortfarande torghandlare på till exempelvis Gustav Adolfs torg som använder sig av plastpåsar. Det är nämligen inte ett salutorg och styrs således inte av torgstadgan som Malmö stad råd över.

Torghandlare på flera andra torg har istället beviljats sina platser via polistillstånd. Först när deras nuvarande polistillstånd löper ut och de söker nya tillstånd kommer de att omfattas av förbudet mot plastpåsar.

Förutom torghandeln kommer även vissa livsmedelsaffärer att lyda under förbudet i framtiden.

Sedan i maj är det förbud mot plastpåsar på Möllan.

Kan kringgå förbudet

– Vi har även utökat det här med de andra som har varuskyltning utanför livsaffärer, vilket det är rätt mycket av på Möllan. Det är de som har frukt och grönt på gator. Trottoaren är kommunens mark och då kan vi sätta villkoren. Där är det också ett polistillstånd men de kommer också omfattas av plastpåseförbudet.

De butiker som förbudet kommer gälla kommer däremot ha möjlighet att kringgå förbudet. Inne i butikerna har kommunen inte rätt att besluta om ett förbud, vilket innebär att kunder kan hämta plastpåsar i butiken och sedan fylla på med frukt och grönsaker. Däremot kommer det inte finnas några plastpåsar att tillgå ute på de hyllor som står på gatorna.

Polistillstånden gäller ofta mellan ett och tre år, vilket innebär att en övergångsperiod pågår. Förutom all torghandel och vissa livsmedelsaffärer kommer även jordgubbsförsäljare att gälla under förbudet, när de ansöker om nya polistillstånd för att få genomföra försäljningen.

– Varuskyltning är även tillfälliga försäljare, typ jordgubbsförsäljare. De kommer också omfattas. Det är en lite löpande övergång på ett par år innan alla fått ett förbud mot det.

Förbud aktuellt på Malmöfestivalen

Det politiska beslutet att minska plastanvändningen innebär att man arbetar för att få in förbudet på så många offentliga platser som möjligt. På planeringsstadiet finns även ett förbud under Malmöfestivalen.

– Vi har även funderingar på att utöka det med till exempelvis evenemang och kanske till och med på festivalen, vid såna här marknadsstånd så småningom. Det ska vi titta vidare på här under hösten, tillsammans med stadsjurister, om vi tillsammans med andra enheter på stads- och gatukontoret kan få in det även vid egna evenemang och evenemang som söks av externa aktörer.

Förutom förbudet mot plastpåsar pågår även ett längre arbete med torghandlarna för att få till beteendeförändringar, där man inte tar nya papperspåsar för olika frukt och grönsaker samt att påsarna ska befinna sig bakom disk.

Hur många färre plastpåsar som används vid torghandeln i dag jämfört med innan förbudet är ännu okänt. En mätning av det väntas dock snart komma in. Däremot meddelar Kristoffer Gröhn att det under den två veckor långa provperioden på Möllevångstorget dagligen gick åt 5000–8000 papperspåsar under vardagarna och omkring 20 000 papperspåsar på lördagarna.

PODD: Så mycket skada gör plastsoporna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med konsumtions- och resursexperten Åsa Stenmarck om hur miljön påverkas av plastskräpet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Malmö förbjuder plastpåsar på torg

ÄMNEN I ARTIKELN

Möllevångstorget

Malmö

Renhållning

Engångsplast

Miljöfrågor

Miljöpolitik