Åtalad för Kim-mord på väg hem

TT-Reuters

Publicerad 2019-05-03

Doan Thi-Huong, här inför domstolsförhandlingar i april, är fri.

Vietnamesiska Doan Thi-Huong, som åtalats för att ha medverkat i mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror, har släppts från fängelset i Malaysia.

30-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna om mord. Hon har tillsammans med en medåtalad, redan släppt, indonesiska hävdat att de lurats av nordkoreanska agenter och trott att de var en del av ett skämtprogram.

Kvinnan kommer att flyga hem till Vietnam under dagen, uppger hennes advokat.

Det sensationella mordet inträffade på en flygplats i Kuala Lumpur i Malaysia. På bilder från händelsen syns hur två personer tar sig fram till halvbrodern och trycker något mot hans ansikte. Senare visade det sig att ett förbjudet nervgift använts vid mordet.

Händelsen ledde till en diplomatisk kris mellan de tidigare vännerna Malaysia och Nordkorea, som båda valde att kalla hem sina respektive ambassadörer. Även relationen med Sydkorea försämrades eftersom halvbrodern öppet kritiserat sin familj och styret i Nordkorea.

Förutom de numera frisläppta kvinnorna har ingen annan gripits misstänkt för mordet. Nordkorea har hela tiden nekat till inblandning. Landets ledning har inte ens erkänt att det är Kim Jong-Uns halvbror som mördades.