UD kände till irakiske ministern – sa inget till Peter Hultqvist (S)

Publicerad 2019-11-28

UD fick tidigt information om att den irakiske försvarsministern hade svenskt medborgarskap – men försvarsdepartementets politiska ledning fick inget veta.

Först genom media fick man kännedom om skandalen.

Försvarspolitiker varnar nu för att fördröjningen kan ha satt svenska soldater i fara.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, 52, utreds för ett flertal brott i Sverige.

Han utreds för grovt bedrägeri och folkbokföringsbrott efter att han konstaterats arbeta som försvarsminister i Irak samtidigt som han är svensk medborgare och lyfter ersättning från Försäkringskassan.

Han utreds för krigsbrott och brott mot lagen om brott mot mänskligheten mot bakgrund av hans tid som general i Saddam Husseins armé. Utredningen ska också beröra demonstrationerna i Irak under hösten där hundratals personer dött.

Fick ingen info

Samtidigt som Najah al-Shammari i Sverige utreds för krigsbrott är 52-åringen också högsta ansvarig för armén i Irak, ett land där svenska Försvarsmakten deltar med soldater i den internationella koalitionen mot IS.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari.

Den röriga situationen har lett till att riksdagen varit oense om den svenska militära insatsen i Irak ska förlängas. För att reda ut frågetecknen har statssekreterare från både försvarsdepartementet och utrikesdepartementet kallats till de ansvariga utskotten i riksdagen.

Men också inom regeringen har det funnits oklarheter, framför allt kring kommunikationen mellan departementen.

– I försvarsdepartementets beredning har man inte känt till de här utredningarna mot den irakiske försvarsministern, därför har beslutet försenats, säger en utskottsledamot.

Enligt Aftonbladets källor i de aktuella utskotten slog kabinettssekreteraren Annika Söder i tisdags fast att UD fick information om Najah al-Shammaris svenska medborgarskap i början av oktober.

”Det är häpnadsväckande”

I går, dagen efter att UD besökt sammansatta utskottet, uppgav statssekreteraren Jan-Olof Lind inför samma utskott att försvarsdepartementets politiska ledning fått information om ärendet först förra veckan, uppger flera av varandra oberoende utskottskällor för Aftonbladet.

– Han gjorde gällande att de fick informationen av media, säger en utskottsledamot.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Att det dröjde flera veckor innan försvarsdepartementets politiska ledning fick information om avgörande förhållanden i Irak – där Försvarsmakten är på plats med soldater på marken – har väckt kritik hos ett flertal ledamöter i de berörda utskotten.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande att viktig information inte går från UD till försvarsdepartementet. Frågan man ställer sig är vad det är mer för viktig information som inte kommer vidare, säger Mikael Oscarsson (KD), ledamot i sammansatta utskottet och försvarsutskottet.

”Helt oacceptabelt”

Joar Forssell (L), ledamot i sammansatta utskottet, pekar på riskerna för svenska soldater på plats i Irak:

– Om det visar sig att UD inte fullt ut har informerat försvarsdepartementet är det jätteallvarligt. Sverige har en pågående insats i Irak och det är extremt viktigt både för säkerheten på plats och för att riksdagen ska kunna fatta ett informerat beslut att alla myndigheter kommunicerar med varandra, säger han.

Även Björn Söder (SD) är inne på samma linje:

– Vi anser det helt oacceptabelt att svenska soldater ska utbilda irakiska säkerhetsstyrkor som ligger direkt under irakiske försvarsministern. Därför vill vi förändra insatsens mandat till att gå tillbaka till Erbil och utbilda Peshmerga (de kurdiska väpnade styrkorna).

Under torsdagsmorgonen fanns det, enligt Aftonbladets uppgifter, en samsyn om att insatsen i Irak ska fortgå, med tillägget att avstämningar ska göras en gång i kvartalet. På onsdag nästa vecka väntas riksdagen ta beslut i frågan.

UD uppger senare under torsdagen, efter Aftonbladets artikel, att informationen delats till försvarsdepartementet på tjänstemannanivå. Men man vill inte gå närmare in på när, hur eller till vem.

”UD delgav försvarsdepartementet på tjänstemannanivå när vi fick kännedom om det i början av oktober. Det skedde som en del i vårt normala informationsutbyte. Formerna för det är inget vi går in på”, uppger Ann Lindes pressekreterare Mikael Lindström.

”Har svarat på frågor”

Han uppger vidare att informationen som nådde UD i oktober gällde den irakiske försvarsministerns svenska medborgarskap och inte polisutredningarna om krigsbrott och grovt bedrägeri.

På försvarsdepartementet vill man inte kommentera informationsgången närmare och hänvisar till att man inte vill störa den politiska processen i sammansatta utskottet.

”Jag har svarat på frågor i det sammansatta försvars- och utrikesutskottet vid två tillfällen den senaste tiden, den 26 november och i går den 27 november. Har utskottet utestående frågor till mig, så är jag självklart beredd”, uppger statssekreteraren Jan-Olof Lind i en kommentar.

På torsdagseftermiddagen kallades Jan-Olof Lind till det sammansatta utskottet för tredje gången rörande den irakiske försvarsministern. Också UD:s kabinettssekreterare Annika Söder har kallats, för andra gången, till samma möte som ska äga rum på tisdag.

PODD Den osannolika historien om Iraks försvarsminister

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur en svensk medborgare blev Iraks försvarsminister – och om turerna kring det.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen