Aktivister har lämnat universitetet i Hongkong

TT

Publicerad 2019-11-27

Belägringen av Polytekniska universitetet, som pågick i över en vecka, tycks nu vara avslutad.

Belägringen av Polytekniska universitetet, som har pågått i över en vecka, tycks nu vara avslutad.

– Vi hoppas kunna öppna skolan snart och påbörja renoveringsarbetet, säger universitetets vice ordförande.

Myndigheterna genomsökte under onsdagen universitetsområdet, som under de senaste veckorna utvecklats till ett regelrätt slagfält mellan demonstranter och polis.

De hittade högar av mat, kläder, sovsäckar och gasmaskar som ockupanterna lämnat kvar. Men inga människor, sånär som på en ensam kvinna som hamnat på efterkälken, rapporterar BBC. Genomsökningen ska tas över av polis under torsdagen, som ska undersöka den eventuella förekomsten av explosivt material.

Enligt universitetets vice ordförande, Miranda Lou, ska skolan sedan renoveras.

– Vi har verkligen gjort vårt bästa i den här situationen. Vi hoppas kunna öppna skolan snart och minska påverkan på våra studenter och forskningsprojekt, säger Lou, enligt Reuters.

Hoppas på lugn

Under onsdagen kunde också Cross Harbour-tunneln, som kopplar samman Hongkong-ön och Kowloon, öppnas igen. Tunneln har varit avstängd i flera veckor, sedan demonstranter placerat stora cementblock där för att störa trafiken till ön.

Myndigheterna hoppas nu på att utrymningen av universitetet kan bidra till en lugnare period.

Belägringen innebar en ny kulmen i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, som bekämpade tårgas och vattenkanoner med bensinbomber och pilbågar. Över 1 100 människor har gripits av polis, enligt Reuters – flera i färd med att försöka fly universitetet.

Våldsam belägring

Utrymningen av Polytekniska universitetet sker bara dagar efter att demokratiivrande kandidater rönt stora framgångar i Hongkongs lokalval. Deltagandet var rekordhögt i valet, som av många betraktades som ett stresstest för Hongkongs Pekingtrogna chef Carrie Lams förtroende.

Ett av proteströrelsens främsta krav är att Carrie Lam avgår, eftersom hon anses har tillåtit Peking att blanda sig i Hongkongs interna politik. Lam har lovat att respektera valutgången.

En ny protestmarsch är inplanerad till helgen.

Följ ämnen i artikeln