Experten: Kan tvingas välja vem som får vård

Publicerad 2020-03-17

Sverige har nu samhällsspridning av corona. Värst drabbat är Stockholm.

Vid ett större utbrott kommer intensivvårdsplatserna i regionen inte att räcka, varnar Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi.

– Det betyder att man måste välja vilka som ska få vård och vilka som inte ska få det.

Coronaviruset har fått fäste i Sverige. Särskilt i Stockholm som hittills är värst drabbat. På måndagen har Stockholmsregionen 377 konstaterade coronafall och hittills har fem personer dött. Med allt fler bekräftade fall ökar trycket på sjukvården i regionen.

Stockholm har i dag 90 intensivvårdplatser för att ta hand om svårt sjuka coronapatienter. Region Stockholm uppger till DN att man snart kommer fördubbla platserna till 180, bland annat genom att ställa in planerade, icke akuta operationer. Regionen jobbar också på att få fram fler platser genom en storskalig krisintensivvård där flera patienter vårdas i samma sal.

Men om vi inte lyckas sakta ned smittspridningen kommer det inte räcka, enligt Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi på Umeå universitet. Han har gjort en beräkningsmodell som använder den kunskap som finns om smittspridningsprocessen från vetenskapliga studier, som bland annat tittar på virusets inkubationstid och spridningstakt.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi på Umeå universitet.

Enligt den kommer vi att se en peak av coronafall i maj. Men antalet platser kan ta slut redan i april, enligt Rocklöv.

– Då är risken att mellan 500 och 1 000 personer kommer att behöva intensivvård samtidigt. Om vi inte bromsar det här snart och utbrottet kommer för snabbt kommer man inte att kunna få fram alla de intensivvårdsplatser som behövs, säger Joacim Rocklöv.

Konsekvensen blir då att vården kommer att behöva göra tuffa prioriteringar på liv och död.

– I en sån situation kommer man behöva triagera – det betyder att vi måste börja välja vilka som ska få intensivvård och vilka som inte får det på grund av platsbrist, säger Joacim Rocklöv.

Är det inte lite alarmistiskt att säga att vi kommer att behöva välja vilka som ska leva och dö?

– Det är många som har sagt det, men det är en reell risk. Det är i den situationen andra länder, som till exempel Italien, befinner sig nu. Det finns rapporter därifrån om att man inte ger vård till personer över 60 år och där vill vi inte hamna. Vi har en möjlighet att ändra utvecklingen så att det blir så lite jobbigt som det går, säger Joacim Rocklöv.

En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit.

På måndagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att de svenskar som kan bör jobba hemifrån. Äldre i riskgruppen ska undvika nära kontakter och försöka hålla sig hemma i den mån det går.

Det är en bra strategi, enligt Joacim Rocklöv. För att lyckas begränsa spridningen mer finns det flera saker vi kan göra, tycker han. Bland annat föreslår han hushållskarantän där familjen är i självkarantän om en person är misstänkt coronasjuk för att minska smittspridningen.

– Jag tycker att familjemedlemmar också ska vara hemma eftersom smittorisken är så pass hög. Och då är det den sista personens symtomfrihet som man räknar från. Sen behöver vi mer social distansering. Jag vill inte se en lock down, det vore bättre med vardagsgrejer som att hålla avstånd, inte ta i varandra, undvika folksamlingar och möten så långt det går. Man ska skära ner på antalet sociala kontakter så mycket det går.

Våra grannländer, Danmark, Norge och Finland, har beslutat att stänga skolor. Borde Sverige göra samma sak?

– Jag tycker man i den grad det går ska hålla distansundervisning. Men det är en svår fråga, för folk måste kunna arbeta också.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen