Enkät om EU-valet i Ångermanland

Publicerad 2019-05-29

Carola Thorell, 50, Helgum:

Hur tänkte du inför EU-valet?

– Jag röstade inte, det blev bara inte av.

Vad tänker du om Socialdemokraterna som parti?

– Socialdemokraterna överlag vet vi ju hur de är. Här har det ju varit indragningar, man lägger ner BB på sjukhuset, det är höjda bensinpriser. Det säger ju sunda förnuftet att de inte är ett alternativ, naturligtvis.

Anna-Karin Sehlberg, 44.

Anna-Karin Sehlberg, 44, Helgum:

Hur tänkte du inför EU-valet?

– Jag röstade blankt för jag tycker inte att det fanns något jag ville rösta på. Alla partierna är ganska sunkiga. Jag röstade också emot EU när det var den omröstningen.

Varför är du emot EU?

– Det är så långt ifrån oss. Jag ser inte någon nytta med det här i Norrland? Jag tror många tycker likadant som jag, titta på Liberalerna till exempel. Tror du de fick några röster här uppe?

Varför tror väljare går från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna?

– De är väl mest EU-kritiska och så tar man dem på grund av det. Man får i alla fall hoppas att det är på grund av det och inte för för invandringens skull.

Lars Jacobsson, 73.

Lars Jacobsson, 73, Helgum:

Varför backar Socialdemokraterna kraftigt enligt dig?

– Det beror på att man litar inte på dem efter nedläggningen av BB och indragningar på olika på sjukhuset. De har sig själv att skylla helt enkelt.

Hur ser du på att Sverigedemokraterna kammar hem flest röster i ditt valdistrikt?

– Det är ett populistiskt parti och folk vill gnälla på något. Har de inget annat att göra så gnäller man i stället för att komma med en konkret lösning.

Vad behöver S ändra på om de vill ha tillbaka folks förtroende?

– Lyssna på folk och deras åsikter. Man tar ju inte till sig det utan man avfärdar oss bara.

Per-Erik Altin, 64.

Per-Erik Altin, 64, Undrom:

Röstade du i EU-valet?

– Jag var inte här och jag glömde bort det, jag var bortrest i helgen, tyckte det var viktigare.

Varför backar Socialdemokraterna så kraftigt enligt dig?

– Mig stör det inte. Här är det så att sossarna har bestämt i Sollefteå kommun, de har bestämt i Övik, de har bestämt i Kramfors sen urminnes tider och det är jag starkt kritisk till. Och det skulle jag vara också om det gällt Moderaterna. För det ska inte vara så, makt ska skifta. Jag har längtat efter den dagen då de kliver under 30 procent och ner mot 20 för då kanske de också måste anpassa sig.

Varför tror du väljare går från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna?

– Det handlar ju inte om att folk är rasister. Snarare är det en slags protest mot något slags elit där nere inom tullarna som ska tala om för människorna vad de ska tycka och tänka.