Hultqvist (S) vägrar backa - sprickan i försvarberedningen kvarstår

Av: Hanna Olsson, John Granlund, Josefin Silverberg, Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller fast vid sin position.

Partiet vägrar binda sig till att ge försvaret 84 miljarder fram till 2025.

Bråket mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna fortsätter. I en skriftlig kommentar säger Peter Hultqvist att partiet kräver en konsekvensanalys innan man går med på att avsätta 84 miljarder till försvaret.

I en kommentar skriver han till Aftonbladet:
”Regeringen har, tillsammans med moderaterna och centern, under åren 2014 till 2018 i flera beslut ekonomiskt stärkt försvaret. Fram till och med 2021 kommer försvaret att stärkas med ytterligare 18 miljarder kronor. Regeringen vill skapa långsiktig stabilitet i försvarets ekonomi. Det innebär att nästa försvarsbeslut måste vila på ett solitt och grundligt underlag. Risken för omförhandlingar under perioden 2022 – 2025 måste minimeras.”

Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Tanken är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.

Försvarsberedningen 2019 består av Björn von Sydow (S), ordförande, Kenneth G Forslund (S), Niklas Karlsson (S), Beatrice Ask (M), Karin Enström (M), Hans Wallmark (M), Roger Richtoff (SD), Anders Schröder (MP), Daniel Bäckström (C), Lotta Johnsson Fornarve (V), Allan Widman (L) och Mikael Oscarsson (KD).

Källa: Riksdagen, regeringen

Publicerad:

LÄS VIDARE