Johnson står på sig efter domstolssmäll

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2020-05-25 | Publicerad 2019-09-24

Avgå, rasar oppositionen mot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sedan Högsta domstolen olagligförklarat hans agerande mot parlamentet.

Nu samlas underhuset igen – och ger ny fart åt dramatiken kring brexit.

När Johnson i slutet av augusti gav order om att redan kring den 9 september stänga underhuset, fram till den 14 oktober, tog det hus i helsike hos den brittiska oppositionen.

Alldeles för länge, tyckte många – särskilt med tanke på det kritiska brexitläge som landet befinner sig i. Det är bara drygt en månad kvar till den 31 oktober då den gällande tidsfristen för att lämna EU löper ut.

Helt fel, tycker nu också Högsta domstolen i London.

– Rätten kan inte annat än fastslå att beslutet att uppmana Hennes majestät att hemförlova parlamentet var olagligt, säger rättens ordförande Brenda Hale.

Samlas i morgon

Bara någon timme efter beslutet i Högsta domstolen meddelade underhusets talman John Bercow att arbetet i parlamentet ska återupptas på onsdagen.

Vad som då väntar är oklart. Uppgifter till tidningen The Times talar om att regeringen snabbt kommer att föreslå ett veckolångt uppehåll för att kunna genomföra Konservativa partiets höstkonferens, som inleds till helgen.

Någon ordinarie frågestund med premiärministern, som onsdagarna brukar bjuda på, blir det inte. Johnson väntas ändå finnas på plats, snabbt hemflugen från FN:s generalförsamling i New York.

Johnson vill ha val

Premiärministerns första uttalanden efter domen tyder inte på att han tappat hoppet.

– Jag har högsta respekt för vårt domstolsväsende, men jag håller inte alls med om det här utslaget, säger premiärministern till BBC.

Johnson är fortsatt mest intresserad av att diskutera brexit, snarare än det egna agerandet.

– Nu gäller det för oss att nå ett avtal och kunna lämna EU den 31 oktober – och det är vad vi ska göra. Ärligt talat har det inte blivit lättare av det här, men vi ska gå vidare och ordna det, säger Johnson.

I några korta ord till väntande journalister i New York upprepar han samtidigt sin önskan om val.

– Vi borde hålla ett nyval, säger Johnson.

Krav på avgång

Från oppositionen är samtidigt kritiken svidande. Labourledaren Jeremy Corbyn är tydligt förtjust när han förmedlar sin första reaktion från partiets pågående konferens i Brighton.

– Jag manar Boris Johnson att, för att använda historiska ord, överväga sin position – och bli den kortast sittande premiärministern i Storbritanniens historia, säger Corbyn till lika förtjusta partimedlemmar.

I ett längre tal senare på tisdagen förstärker Corbyn anklagelserna mot Johnson-regeringen. Han säger att premiärministern "aldrig kommer att kunna stoppa demokratin eller tysta folket" och konstaterar att Johnson "bröt mot lagen".

Även Liberaldemokraterna, Skotska nationalistpartiet, Gröna partiet och walesiska Plaid Cymru vill se Johnson tacka för sig. Liberaldemokraten Chuka Umunna vill för sin del se en snabb övergångsregering under någon av parlamentets långsittare, konservative Ken Clarke eller Labours Harriet Harmon.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) följer utvecklingen i London på distans i New York under FN:s generalförsamlings öppnande.

– Det är ju så som det har varit de senaste tre åren att det är näst intill omöjligt att analysera och följa vad som händer. Det här är ju väldigt mycket ett inrikespolitiskt problem i Storbritannien, säger Linde.