FUB kräver tydliga förslag mot hatgrupper

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
RFSL meddelade nyligen att de ställer in sin medverkan i årets Almedalsvecka. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT
RFSL meddelade nyligen att de ställer in sin medverkan i årets Almedalsvecka. Arkivbild.

NYHETER

Riksförbundet FUB kräver nu konkreta förslag för att antidemokratiska krafter inte ska stoppa organisationer från att medverka i Almedalsveckan. Det sker efter det att RFSL nyligen meddelat att det hoppar av årets upplaga som en markering mot hot och hat från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

"Vi tycker att det är djupt olyckligt att organisationer som står upp för mänskliga rättigheter så som RFSL, tvingas välja bort demokratiska arenor som Almedalen på grund av antidemokratiska krafter", skriver FUB i ett pressmeddelande.

Förbundet protesterar också mot vad man kan kalla normaliseringen av nazism, och påpekar att även personer med intellektuell funktionsnedsättning är måltavlor för dessa grupper.

"Vi kräver konkreta politiska förslag som säkerställer att demokratiska företrädare och organisationer kan medverka i politikerveckan utan rädsla för hot, hat och våld från nazistiska och antidemokratiska krafter".

FUB – Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – är en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel organisation som hoppat av årets upplaga av Almedalsveckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE