Dömd för fler åldringsbrott – utvisas från Sverige

Publicerad 2020-07-20

Mannen genomförde brotten runt om i södra Sverige.

I början av året dömdes 34-åringen för bedrägerier mot äldre.

När Malmö tingsrätt nu åter dömer honom för åldringsbrott blir straffet desto hårdare.

Mannen både fängslas och utvisas från landet.

Den 34-årige mannen genomförde november-januari en mängd åldringsbrott i södra Sverige. Bland annat genom att utge sig för att vara polis och på så vis få tillgång till värdesaker och kreditkort.

När mannen i dagarna klev in i Malmö tingsrätt riktades 23 åtalspunkter mot honom och tingsrätten har också valt att fälla honom för en stor mängd av brotten.

Mannen har förnekat i princip samtliga brott. Han hävdar istället att han under hot och tvång blivit tvingad till att ta emot kuvert från målsäganden samt göra uttag och inköp med deras kreditkort.

En efterhandskonstruktion

Tingsrätten anser det dock i de flesta fallen styrkt att 34-åringen i samförstånd med en annan genomfört brotten. Det alldeles oavsett om han inte ringt samtalen eller kört dit.

De menar även att hans uppgifter om att han levt under hot och tvång varit vaga och att det är en uppenbar efterhandskonstruktion.

Tingsrätten dömer därför mannen för sex fall av grova bedrägerier samt ett försök till grovt bedrägeri. Däremot frias han från grovt bedrägeri på fyra av åtalspunkterna samt från oredligt förfarande.

Dömdes i Kristianstad

Påföljden har bestämts till 18 månaders fängelse. Utöver det bedömer även Malmö tingsrätt att mannens brott utgör ”ett verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot grundläggande samhällsintressen”, vilket gör att han även utvisas från Sverige och förbjuds att återvända inom fem år.

Han ska dessutom betala skadestånd på över 112 000 kronor till målsäganden.

Kristianstads tingsrätt dömde så sent som i januari 34-åringen till villkorlig dom för fem liknande bedrägerier begångna under oktober-december 2019.