”Vaccinkritiken beror på att väst förlorar pengar”

Publicerad 2020-08-14

Nu slår Ryssland tillbaka mot vaccinkritikerna i väst.

Kritiken beror på att multinationella läkemedelsbolag i Västeuropa och USA förlorar pengar, enligt vaccinets upphovsman.

– Tänk er själva, om det ryska vaccinet gör att vissa personer och bolag går miste om miljarder dollar, vad blir det då för reaktion? säger Aleksander Gintsburg.

Innan det ryska coronavaccinet Sputnik V godkändes i Ryssland hade det bara testats på 38 personer. När president Vladimir Putin presenterade vaccinet i tisdags hävdade han att det skapar en ”stabil immunitet”.

– Efter 38 personer kan man inte vara särskilt säker på det, säger Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Skepsisen mot vaccinet har varit omfattande från forskare runtom i världen. Många menar att det inte har testats tillräckligt noga innan det godkändes.

Arkivbild.

Det ryska vaccinet har tagits fram på Gamaleja-institutet för epidemiologi och mikrobiologi i Moskva. Nu bemöter institutets chef Aleksander Gintsburg kritikerna i väst.

– Tänk er själva, om det ryska vaccinet gör att vissa personer och bolag går miste om miljarder dollar, vad blir det då för reaktion? Jag anser att reaktionen är helt normal. På de europeiska och amerikanska marknaderna, där varje ampull och flaska skulle fördelas under decennier, förväntade sig ingen att andra ampuller och flaskor med bättre kvalitet skulle dyka upp. Det här handlar helt enkelt om pengar, säger Gintsburg enligt nyhetsbyrån Tass.

Aleksander Gintsburg, chef vid Gamaleja-institutet för epidemiologi och mikrobiologi i Moskva.

Gintsburg uppger att det ryska vaccinet är helt ofarligt och registrerat i enlighet med alla lagar och regler. Han har själv vaccinerat sig.

– Den 30 mars var vi sju forskare som vaccinerade oss, och tre veckor senare vaccinerade vi oss för andra gången. Som ni ser lever vi och har fortfarande hälsan. Immunitetsnivån efter fem månader motsvarar en hög nivå på antikroppar, som är effektiv mot vilken dos covid-19 som helst, säger Gintsburg.