Coronapandemin

Ekonomen ger regeringen rätt i prognosen

Av: 

TT

Robert Boije. Arkivbild.
Robert Boije. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen gjorde rätt i att justera ned prognosen för BNP-tillväxten, enligt en expert TT har pratat med.

– Med tanke på den negativa statistiken som kommit in den senaste tiden finns det anledning att vara pessimistisk, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

På fredagen gav finansminister Magdalena Andersson (S) en lägesbild över den svenska ekonomin. Hon signalerade att arbetslösheten är på väg mot elva procent och BNP-raset kan bli sju procent i år.

– Jag tycker att regeringen har gjort rätt som justerat ned prognosen för BNP-tillväxten, säger Robert Boije.

Rimlig prognos

Han anser att det rimligt att regeringen kan komma att vidta fler ekonomiska åtgärder om de ser ett betydligt sämre ekonomiskt läge framför sig.

Ett annat skäl som talar för att prognosen är rimlig är konjunkturinstitutet barometer, som visar ett väldigt stort fall i förtroendet för svensk ekonomi, konstaterar han.

– Det talar för att det är mer allvarligt än vad vi trodde för bara ett par veckor sedan.

Utvecklingen framöver beror helt på när smittspridningen klingar av. Trots den dystra prognosen finns det några positiva signaler.

– I Kina hade man nedstängningar under några veckors tid, men det har återhämtat sig ganska bra. Får vi inte en så utdragen och omfattande smittspridning behöver det inte bli fullt så illa som regeringen tror.

Kommer vända

Bojie, som bevakar bostadsmarknaden, anser att det finns en oro för hur det ekonomiska läget slår mot produktionen av nya bostäder.

– Fallet i BNP riskerar att bli större om även nyproduktionen av bostäder skulle minska kraftigt till följd av coronakrisen. Det skulle dessutom spä på den redan höga bostadsbristen. En inte alltför vågad gissning är att regeringen därför kan behöva återkomma med nya krisåtgärder riktade mot bostadsproduktionen, säger han.

Samtidigt han hoppfullt på nästa gång regeringen presenterar en prognos för den svenska ekonomin.

– Nästa gång kommer finansminister Magdalena Andersson säga att det börjar vända både i Sverige och i omvärlden. Vi vet inte om det kommer en andra eller tredje våg av viruset, som skulle vara väldigt olyckligt för ekonomin. Men om det inte händer hoppas jag på att vi kan se en ljusning framåt sommaren.

– I normala fall är det svårt att göra prognoser, men med det här viruset är det ännu mer svårbedömt, säger Bojie.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Hallengren: Det är ett stort misslyckande

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Regeringen

BNP

Magdalena Andersson

Robert Boije

Coronaviruset

SBAB