Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Uppsala kan bli ”Årets klimatstad” – igen

Publicerad:
Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

NYHETER

Tävlingen är internationell och arrangeras av Världsnaturfonden WWF. För två år sedan vann Uppsala och blev världens bästa klimatstad. Nu gör man ett nytt försök och har hittills tagit sig till svensk finalplats.

Det som kan ge segern även nu är målet att staden ska bli både fossilfri och klimatpositiv, skriver WWF i ett pressmeddelande.

”Stadens mål är att bli fossilfri 2030 och klimatpositiv senast 2050. För att uppnå detta har kommunen samlat lokala aktörer till vad de kallar ”ett eget Parisavtal” – Klimatprotokollet. Aktörerna ska stötta stadens mål. Uppsala satsar bland annat på solceller, biogas till kollektivtrafiken, men också på cykeltrafik och har två år i rad utsetts till ’Årets cykelstad’.”

Bland de städer som gått till internationell final finns också Helsingborg och Växjö.

– Kommunerna är centrala aktörer för att vi ska få ekologiskt hållbara och klimatsmarta samhällen. Genom stadsutmaningen One Planet City Challenge vill WWF inspirera och stötta hållbara städer som bidrar till omställningen och levererar sin del av Parisavtalet. Genom att gå före spelar städerna en nyckelroll i klimatomställningen och deras åtgärder kan stärka de nationella åtagandena, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Svenska vinnaren utses i maj. Den intern

Publicerad:

LÄS VIDARE