Är USA redo för en gay president?

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHUA, NEW HAMPSHIRE. I den välfyllda sporthallen introduceras Pete Buttigieg, 38, som USA näste president.

Frågan är dock hur stora chanser han skulle ha att vinna om han blir demokraternas kandidat.

Är USA redo för en president som är gay?

Uppfattningen bland väljare i New Hampshire som jag pratar med är delad. Eftersom vi befinner oss på den mer liberala östkusten anser de flesta att Pete Buttigiegs sexuella läggning inte borde spela någon roll men rätt många fruktar att den ändå kommer att göra det.

Fred, en medelålders man som helst inte vill säga sitt efternamn, har precis lyssnat på Buttigieg och är imponerad.

– Han är visserligen väldigt ung men han gör ett mer intelligent och moget intryck än personen som just nu styr i Vita huset, säger han medan han håller en bilbarnsstol under uppsikt i trängseln.

– Tyvärr är Trump så hämndlysten att jag är övertygad om att han kommer att försöka vända Petes sexuella läggning mot honom ifall han blir utmanaren.

Fred är säker på att Donald Trump kommer försöka vända Pete Buttigiegs sexuella läggning mot honom.
Foto: JERKER IVARSSON
Fred är säker på att Donald Trump kommer försöka vända Pete Buttigiegs sexuella läggning mot honom.
Foto: Gene J. Puskar / AP
Makarna Buttigieg​​ under ett valmöte i Iowa.

Pete Buttigieg sticker inte under stol med att han är gay. Under den senaste demokratiska debatten pekade han ut sin man i publiken och efteråt fångade tv-kamerorna deras kram.

Men Buttigieg är i valrörelsen inte heller någon härförare för homosexuellas rättigheter. Faktum är att han väldigt sällan tar upp ämnet överhuvudtaget.

Kan bli USA:s första homosexuella president

Förmodligen för att han inte vill uppfattas som en smal kandidat som särskilt tar upp ämnen som berör honom själv.

Än så länge har det överhuvudtaget varit väldigt lite snack i den offentliga debatten om det faktum att USA genom Buttigieg skulle kunna få sin första öppet homosexuella president. Vilket skulle kunna vara ett väldigt bra försäljningsargument ungefär som det av många ansågs väldigt positivt att USA kunde ha fått sin första kvinnliga president i förra valet genom Hillary Clinton.

– Jag tror att han medvetet ligger lågt för att inte väcka homofoba krafter, säger Fred.

I den långa, ringlande kön in till Elm Street Middle Schools sporthall pratar jag före mötet med Marie Lee som kommit för att se om hon gillar Buttigieg.

– Precis som det finns väljare som absolut inte kan tänka sig att rösta för en kvinnlig president finns det garanterat de som inte vill rösta på en som är gay, säger hon och drar jackan tätare omkring sig i vinterkylan.

– Mig spelar hans läggning ingen roll alls. Däremot är jag tveksam till att han har så lite erfarenhet. Men i par med Michael Bloomberg vore han ett utmärkt val. De är moderata båda två.

Foto: JERKER IVARSSON
Sympatisörer köar utanför sporthallen där Pete Buttigieg talar.
Foto: JERKER IVARSSON
1 800 personer tog sig till valmötet. Eftersom inte alla fick plats inomhus gick Pete Buttigieg ut och talade med människor som köade utanför.

”De flesta homofober är republikaner”

Nästan hälften av väljarna som kommit för att lyssna får inte plats i sporthallen. Men Buttigieg vill inte göra dem besvikna. Så han kommer ut och talar en kort stund till det som arrangörerna kallar ”the overflow crowd”.

Det är bara någon enstaka dag kvar till det viktiga primärvalet i New Hampshire och det märks att valtemperaturen stiger. Kandidater som Bernie Sanders och Pete Buttigieg som leder i opinionsmätningarna drar stora skaror med folk och mycket media. Jag räknar till minst 20 tv-kameror längst bak i lokalen.

20-åriga Kathryn Paravano har kommit hit tillsammans med en grupp studenter från Georgetown University i Washington DC för att studera primärvalskampanjen. Hon har själv inga problem med att Buttigieg är gay men tror att det framförallt i de mer konservativa delstaterna kan vara något som stöter bort väljare.

– Jag tror i och för sig att de flesta homofober är republikaner men just i år när det kanske är många konservativa som inte vill rösta på Trump så skulle det kunna bli ett problem om alternativet är Buttigieg.

Foto: JERKER IVARSSON
Kathryn Paravano med Katie Morgan och Haley Byman.

Hennes uppfattning understöds av en opinionsundersökning som gjordes i slutet av förra året av Politico där 45 procent svarar att de inte tror att USA är redo för en homosexuell president medan 40 procent anser att landet är det.

Kan vara ett hinder

Enligt New York Times har Buttigieg-kampanjens egna fokusgrupper i South Carolina kommit fram till att många svarta väljare som ännu inte bestämt sig för vilken kandidat de tänker välja, ser Petes sexuella läggning som ett hinder för att stödja honom.

Ingen demokratisk kandidat kan vinna presidentvalet utan att få stöd av en majoritet av de afroamerikanska och latinamerikanska väljarna.

Foto: JERKER IVARSSON
Frågan är om USA är redo för en homosexuell president.

Efter sin vinst i Iowa har stödet för Pete Buttgieg dock ökat markant i New Hampshire. Vissa bedömare tror att han till och med har en chans att slå Sanders i delstaten trots att han för ett år sedan bara hade stöd av en procent av väljarna.

Till mötet i Nashua kom 1 800 personer. Något som kandidaten själv skämtsamt kommenterar från scenen.

– Vi är några fler i dag än när jag var här för några månader sedan och var glad om jag kunde få ihop ett halvdussin åhörare på ett café.

Delar av publiken svarar med att skandera ”Pete, Pete, Pete”.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE