”Ungdomar med walkie-talkie gömmer sig i skogen”

Publicerad 2020-08-29

ANGERED. Kriminella patrullerar bostadsområden i nordvästra Göteborg som om det vore deras egen stat.

Obehöriga observeras och bilar kontrolleras av maskerade män med vapen.

– Vi vill inte bo kvar här längre. Det är för mycket våld, säger Omar i Lövgärdet.

Den 12 augusti inträffar en skjutning på en bensinmack vid Bäckebolsvägen. Skotten träffar bilar och byggnaden. Men ingen person skadas. Enligt uppgifter till Aftonbladet blir händelsen startskottet till ett eskalerande ställningskrig mellan två kriminella grupperingar: Backagänget och släktnätverket Ali Khan.

Vid macken ska två unga män från släktnätverket har blivit beskjutna av några med kopplingar till Backagänget.

Den 20 augusti kommer det som förefaller vara en hämnd. Då avlossas skott från ett automatvapen vid Akkas gata, även det i Backa. En man skjuts i magen och förs allvarligt skadad till sjukhus. Enligt Göteborgs Posten kan han kopplas till Backagänget.

Tre dagar senare peppras ett hus på Friskväderstorget med ett stort antal skott. Motivet är oklart. Men polisuppgifter gör gällande att skjutningen kan vara en varning mot en grovt kriminell.

Kriminella tog över kvarter

Nu startar en febril aktivitet bland kriminella i områdena Hjällbo och Lövgärdet. På en nivå som boende aldrig tidigare upplevt.

– Ungdomar har stått vid vägkanterna till vårt bostadsområde och kollat bilar. En bekant till mig har blivit stoppad. De tittade in i hans bil, säger Sara.

Hon och hennes syster Jennie är uppvuxna i Hjällbo. Nu är de i 25-årsåldern och har egna barn. De upprepar att de älskar området men medger att det har förändrats.

– När jag var liten så visste vi inget om kriminalitet. Men dagens barn vet. Man måste berätta för dem så att de kan vara på sin vakt, säger Jennie.

Varken Sara eller Jennie låter sina barn vara ute när det är mörkt. Då håller de sig också inne själva. De är också märkbart oroliga för att figurera i tidningen – de vill inte säga sina efternamn eller vara med på bild.

I dag umgås Jennie och Sara med några grannar. De fikar på en parkbänk intill skogen.

”Unga gömmer sig i skogen”

En äldre kvinna dyker upp med en stor plastpåse i famnen. Hon är på väg till återvinningsstationen. En granne rusar fram för att hjälpa till. Hon öppnar luckan till plaståtervinningen så att kvinnan smidigt bli av med sin börda. Och belönas med ett tacksamt leende.

En kvinna i 50-årsåldern förklarar att hon älskar Hjällbo men den senaste veckan har något varit fel.

– Jag har sett hur ungdomar med walkie-talkie gömmer sig i skogen. Ibland kommer de springande ut ur skogen och är alldeles stirriga, säger hon och får medhåll från Jennie.

– Vi var jättenervösa. Vi har aldrig sett så mycket ungdomar på en gång här, säger hon.

Under samtalet kör flera bilar upp och parkerar på gatan – ett stenkast från parkbänkarna. En granne säger dämpat att det är en av gängets ledare. Vi är observerade.

– Det är nog bäst att ni går, säger grannen.

En kvart senare befinner vi oss utanför köpcentret i Hjällbo. Det är mycket folk i rörelse. På parkeringen hänger mindre klungor av unga män. Utanför Ica skyndar folk förbi på väg till spårvagnen.

– Vad roligt att journalister vågar sig hit, utbrister en ung kvinna med en hund.

Men hon vill inte säga sitt namn eller stanna upp för en intervju.

Salman, 30, sitter på en parkbänk. Han har en sexårig dotter. Han är orolig för hur det blir när hon börjar i skolan.

– Skolan här är väldigt eftersatt. Det är inte många lärare om vill arbeta i området så undervisningen håller låg nivå. Man behöver verkligen satsa på skolan.

Han har själv sett unga sälja knark i bostadsområdet.

– Jag tycker att man måste börja blanda folk. Det bästa är om det bor både folk som arbetar och arbetslösa i ett områden. Många arbetslösa på ett ställe blir en grogrund för kriminalitet.

Ett par polisbilar kör förbi köpcentret med blåljus på. Vi beslutar oss för att återvända till kvarteret där kriminella haft en vägspärr.

Där står två polisbussar vid vägkanten. En polispatrull är inne i fastigheten och en hundpatrull har gått in i skogen. Nyfikna boende lutar sig ut från sina balkonger.

Efter en stund återvänder poliserna till sina bilar. Tillsynes tomhänta.

– Det är en trygghetsskapande åtgärd. Vi har med hundar och söker i terräng. De kan exempelvis söka efter vapen och narkotika, säger Andreas Jonsson, polisassistent i Hjällbo.

Stoppade bilister på bro

Vi kör vidare till bostadsområdet Lövgärdet i Angered. Även där ska det ha kokat av aktivitet hos kriminella i veckan.

En ung man, som vill vara anonym, berättar att det stått flera män på bron på vägen in i området. De kontrollerade fordon.

– De stod där när jag kom körande men de stoppade inte mig. De kände igen mig. De är bara ute efter att kolla så att ingen från Backagänget kör in här.

På parkeringen vid centrum träffar vi 30-årige Omar med fru och dotter. De har bott i tio år i Lövgärdet.

– Det är inte bra här. Vi försöker hitta lägenhet någon annanstans, säger Omar.

Han ser ofta polisen cirkulera i området men upplever inte att de ingriper så ofta.

– De borde ta bort kriminella från gatan. Lagen bör ändras så att man kan fängsla fler, säger Omar.

Hans fru Ola känner sig otrygg i området.

– Jag håller mig hemma och stänger dörren om mig, säger hon.

Tuffare än mc-gäng

Efter den senaste veckans turbulens mellan kriminella har Göteborgs polischef Erik Nord beslutat om en särskild händelse.

Han bekräftar att grupperingar har haft vägspärrar både i Hjällbo och Lövgärdet. I flera fall ska bilisterna ha mötts av maskerade och beväpnade personer.

– Vid flera tillfällen har personer stoppat bilar som kör in i området. De har ställt sig i vägen och blockerat vägen med sin kropp.

Under veckan fick polisen även rycka ut sedan 16 kriminella, en del maskerade och utrustade med skottsäkra västar, satt sig i hotellbaren på Clarion Post. Erik Nord tror att det kan ha varit en medlingssituation i den pågående konflikten. Men han är kritisk till val av plats. Hotellet ligger vid centralstationen, mitt i Göteborg.

– Det beskriver deras nonchalans inför andra människor och deras bild av att ”vi sätter oss över det som gäller i samhället”.

Inte ens de hårdföra mc-gängen har betett sig så, påpekar Erik Nord. De möttes på platser som låg avskilt.

– Det är första gången jag är med om att man gör så.

Lisa Pedersen, trygghetschef i Angered, är även hon förvånad över utvecklingen i veckan. Hon har tag del av vittnesmål från boende som upplevt att de kriminella tagit över.

– Det har varit obehagligt att gå ut. En annan stämning som man inte varit med om innan. Och då är de boende här ändå vana att hantera kriminalitet.

Kommunen har fått sätta in väktare för att personal som jobbar i områdena ska känna sig trygga. Lisa Pedersen är ärligt självkritisk. Hon konstaterar att det långsiktiga arbetet kommunen gjort för att förebygga kriminalitet inte har räckt till. Mycket mer behöver göras.

– Vår högsta förhoppning är att, efter den här veckan, så känner boende att Angered återgått till att vara deras plats.