Svart man skjuten i ryggen av polis – nya protester rasar i USA

Publicerad 2020-08-24

På sociala medier sprids en video som visar hur en svart man skjuts av polis i Wisconsin.

Mannen stod vid sin bil när han sköts flera gånger i ryggen – samtidigt som hans tre barn satt i bilen.

Händelsen har nu skapat massiva kravaller i Wisconsin.

I månader har protester rasat i stora delar av USA efter att George Floyd, Breonna Taylor och andra svarta amerikaner dödats till följd av polisvåldet.

Nu skakas landet av en ny polisskjutning mot en svart man i Kenosha, Wisconsin under söndagseftermiddagen lokal tid, rapporterar flera internationella medier.

På sociala medier sprids en video som tycks visa hur tre poliser är på platsen. Minst två av dem har dragna vapen mot mannen som står vid sin parkerade bil i ett bostadsområde. När mannen går mot förardörren, öppnar och lutar sig in blir han skjuten med flera skott i ryggen.

Den skjutna mannen ska enligt flera medier vara 29-årige Jacob Blake, som nu vårdas på sjukhus för allvarliga skador. Familjen uppger att han opererats akut och nu vårdas på intensivvårdsavdelning. I bilen ska hans tre små barn ha befunnit sig.

Mannen sköts flera gånger i ryggen av polisen.

Massiva protester och utegångsförbud

Polisen har bekräftat att polisen avlossat skott mot en person, men vill inte uttala sig om vad som orsakat skjutningen mer än att de ryckte ut till adressen på grund av ”larm om relationsvåld”. Det är oklart om en eller flera poliser avlossat sina vapen, men två poliser har stängts av under utredningen.

Händelsen har skapat kraftiga reaktioner bland befolkningen. Under söndagen protesterade hundratals människor längs gatorna och marscherade mot en myndighetsbyggnad i staden. Där samlades demonstranterna inför kravallpoliser som pressade tillbaka folksamlingen och på taket stod beväpnade poliser. Bilar brändes och byggnader vandaliserades när protesterna bröt ut under kvällen.

Med anledning av de kraftiga protesterna blixtutlyste lokala myndigheter ett utegångsförbud under natten till måndag. Ytterligare ett utegångsförbud kommer att träda i kraft och gälla från klockan åtta på måndagskvällen till och med klockan sju på tisdagsmorgonen.

Skjutningen i Wisconsin har startat stora kravaller.

Biden kräver transparent utredning

Under måndagsförmiddagen krävde demokraternas presidentkandidat Joe Biden omgående en omfattande och transparent utredning, samt att de som sköt ska hållas ansvariga.

Även Wisconsins guvernör Tony Evers har via ett inlägg på Twitter fördömt skjutningen.

”Även om vi inte vet alla detaljer ännu, så vet vi att detta inte är den första svarta mannen eller personen som blivit skjuten eller skadad av polis i vår delstat eller vårt land. Vi står bakom alla de som fortsätter att kräva rättvisa, jämlikhet för svarta i vårt land”, twittrade Tony Evers.

Brandmän som släcker ett av de fordon som vandaliserats under protesterna.

Följ ämnen i artikeln