Oro när Europas skolor öppnar: "Tickande bomb"

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-08-31

Information om coronaviruset uppklistrat på ett skyltfönster till en butik som säljer skolmaterial i Madrid. Skolorna börjar öppna den 4 september i den spanska huvudstaden.

Mindre klasser, kortare lektioner och munskydd på både barn och vuxna. Så ser det ut på många platser runt om i Europa när grundskolorna slår upp portarna igen.

– Det är en tickande bomb, säger en orolig pappa.

I mars byttes klassrum ut mot datorskärmar i hemmen. Men i september öppnar de spanska skolorna för traditionell undervisning igen – samtidigt som landet återigen kämpar med en av de snabbaste spridningarna av coronaviruset i Europa.

41-årige David Rodrigo är talesperson för en grupp föräldrar i Salamanca som vill att regeringen ska tillåta distansstudier till dess att det finns ett vaccin mot covid-19. Han tänker inte låta sina söner, sju och nio år gamla, gå till skolan i september.

– Det är en tickande bomb, säger han till nyhetsbyrån AFP och lägger till att barnen kommer klara av att hålla avstånd i "ungefär tio sekunder".

Krav på munskydd

Men regeringen insisterar att eleverna ska tillbaka till klassrummen och att alla barn över sex år måste bära munskydd där. Skolor däremot att kommer att stängas – men bara tillfälligt – om coronavirus börjar spridas bland elever och personal.

I Madridområdet kommer över 10 000 extra lärare att anställas tillfälligt, storleken på klasserna minskas och 100 000 antikroppstest kommer att genomföras på personal, skriver El País. Terminsstarten kommer att ske gradvis under september och först ut att välkomnas tillbaka, den 4 september, är förskolebarn upp till tre år.

Nya bänkar

Italien har förberett sig genom att beställa 2,4 miljoner individuella bänkar – men de kommer inte att levereras förrän i oktober, när undervisningen redan har dragit i gång. Där kommer barn över sex år endast behöva bära munskydd i skolan om det inte går att hålla avstånd.

I Grekland är det dock obligatoriskt med munskydd för alla elever. Hälsominister Niki Kerameus har sagt att det är lika självklart under en pandemi som att bära bilbälte. Där begränsas också storleken på klasserna till max 17 personer och varje grundskolebarn kommer att få en egen vattenflaska för att slippa dricka ur gemensamma dryckesfontäner.

I Serbien tillåts bara upp till 15 elever i klassrummen. Samma riktlinjer har införts i Bosnien och där gäller också regler om frekvent handtvätt samt kortare lektioner – max 20 minuter i stadsområden.

Skolor stängdes

Trots nya försiktighetsåtgärder är oron utbredd bland föräldrar och lärare i Europa. I norra Tyskland stängdes två skolor tidigt i augusti, sedan flera fall av covid-19 upptäckts hos personal och elever några dagar efter det att undervisningen dragit i gång igen.

Men enligt svenska Folkhälsomyndigheten smittas få barn och ungdomar och skolpersonal har inte diagnosticerats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att det inte är skolöppningar som har drivit pandemin.

I Sverige hölls förskolor och grundskolor öppna under våren men med anpassningar.