Supercyklon kan skapa förödelse – mitt under coronapandemin

Av: Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

I Indien och Bangladesh sprids coronaviruset för fullt.

Nu har länderna ännu en en möjlig katastrof att tackla.

I veckan dundrar en supercyklon in från Bengaliska viken.

Jättecyklonen, som har fått namnet Amphan, härjar än så länge ute till havs med vindstyrkor på över 60 meter per sekund, skriver CNN.

Ovädret är klassat som en kategori fyra-cyklon, vilken är den näst högsta klassificeringen för tropiska cykloner.

På onsdag väntas supercyklonen nå land, enligt Reuters.

Amphan fotograferad från rymdstationen ISS
Foto: NASA
Amphan fotograferad från rymdstationen ISS

Stora skador väntas

Meteorologer tror att ovädret kommer att avta något i styrka innan det dundrar in över land. Men trots detta väntas jättecyklonen skapa stor förödelse när den drar in över fattiga kustområden där infrastrukturen är dåligt uppbyggd.

Det kan dessutom vara första gången som en naturkatastrof drabbar Indien och Bangladesh mitt under en global hälsokatastrof.

Foto: CNN
Jättecyklonen Amphans epicentrum

Evakueras av katastrofteam

I Indien har myndigheterna börjat evakuera tusentals människor från områden som väntas drabbas hårt av stormen, skriver Reuters.

Flera katastrofteam har skickats till delstaterna Odisha och Västbengalen för att flytta familjer, som lever i hus av lera och halm, till platser där de kan skyddas från det kommande ovädret.

Detta samtidigt som landet befinner sig i en jättelik nedstängning för att bekämpa coronaviruset.

– Vi måste evakuera människor från lågt liggande områden och samtidigt skydda dem mot coronaviruset. Det är ingen enkel uppgift, säger en anonym anställd vid Indiens inrikesdepartement till Reuters.
Enligt nyhetsbyrån kommer president Narendra Modi hålla ett möte i New Delhi och presentera en plan för hur man ska mildra skadorna.

Foto: Manish Swarup / AP
Indien är redan nedstängt på grund av coronaviruset. Nu hotar även cyklonen Amphan landet.

100 000 smittade i Indien

På måndagskvällen var Indien uppe i över 100 000 coronasmittade. 5 000 nya fall hade registrerats under måndagen – den högsta dygnssiffran hittills. Dödstalen är fortfarande relativt låga: drygt 3 000 i ett land med 1,3 miljarder invånare.

I Bangladesh, med 160 miljoner invånare, har närmare 24 000 smittade rapporterats och över 300 döda.

Foto: Suzauddin Rubel / AP
Flyktingar från Rohingya i Cox’s Bazar.

”Mardrömsscenario” i flyktinglägret

Oro finns att supercyklonen ska orsaka kraftiga skyfall i de överbefolkade flyktinglägren utanför Cox’s Bazar i Bangladesh, där över 737 000 rohingyer lever efter att ha flytt våldsamma förföljelser i Myanmar.
Förra veckan konstaterades de första fallen av coronavirus i lägret, något som som kallats ett ”mardrömsscenario” av en representant för organisationen Refugees International.

Publicerad:

LÄS VIDARE