EU-varning om ”cocktail-effekt”

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2020-07-15

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vill att medlemsländerna börjar förbereda sig även för årets "vanliga" influensaspridning. Arkivbild.

Släpp inte garden, varnar EU-kommissionen och ger nu nya samlade anvisningar till medlemsländerna för att hantera en eventuell andra våg av covid-19 och undvika nya stora nedstängningar.

– Vi vill inte se den brist på samordning som vägledde de nationella reaktionerna i början av pandemin, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

I maningarna betonas vikten av fortsatt testande och smittspårning, införskaffande av skyddsutrustning samt ökat stöd för riskgrupper som exempelvis äldre och kroniskt sjuka. Dessutom uppmanas medlemsländerna att omedelbart börja förbereda sig på höstens "vanliga" influensaspridning och se till att ha vaccin på plats för den, för att undvika en "cocktail-effekt".

– Vi har kommit långt, men ingen kan förutse vad som väntar under kommande veckor och månader, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.