Riksdagen hedrade pandemins offer

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) under minnesceremonin i riksdagen för coronapandemins offer.

NYHETER

Coronapandemins offer hedrades i en minnesceremoni i riksdagen på onsdagen.

– Vi minns allt vi har förlorat och alla vi har förlorat, sade talmannen Andreas Norlén.

Att minnesceremonier hålls i riksdagens plenisal är ovanligt. Det har tidigare skett med anledning av bland annat tsunamikatastrofen, mordet på utrikesminister Anna Lindh, Estoniakatastrofen och mordet på statsminister Olof Palme.

– Den här stunden är för alla dem som förlorat sitt jobb, sin hälsa, sitt liv, men också för dem som blev kvar när en närståendes liv tog slut, sade Norlén i sitt tal.

Ceremonin inleddes med musik av Bach. Bland deltagarna fanns bland andra statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch.

Riksdagen har dragit ner antalet ledamöter på grund av pandemin, och omkring 50 av de 349 ordinarie ledamöterna var med under ceremonin.

Talmannen nämnde några av de nästan 5 000 personer med bekräftad covid-19 som rapporterats döda i Sverige

– Några av dem var kända för en bredare allmänhet, En omtyckt programledare, en respekterad advokat och en mångårig radiomedarbetare, sade Norlén.

– Tack vare media har vi också fått namn och ansikten på många fler.

Norlén underströk att de ska hedras, inte för att de dog, utan för att de har levt.

– Berättelsen om deras och många andras liv påminner oss om vidden av den förlust vårt samhälle lidit, sade Norlén.

Ceremonin avslutades med en tyst minut och ett tapto på jägarhorn.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE