”Satsa allt på inre och yttre spaning”

Publicerad 2020-01-08

Sven-Erik Alhem.

Åldringsbrotten bör ha högsta prioritet hos polisen.

Det förespråkar Sven-Erik Alhem för att få bukt med brottsvågen.

– Vissa brott är synnerligen angelägna att komma åt och lagföras - och dit hör den här typen av brott, säger den tidigare överåklagaren.

Den senaste tiden har Malmö upplevt en våg av åldringsbrott. Äldre kvinnor har då mottagit telefonsamtal där de informerats om att de kommer få ett hembesök av en polis. Bara på måndagen mottog polisen nio anmälningar från kvinnor i åldern 95–100 år som blivit kontaktade av falska poliser.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö och i dag förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige, menar att det är ett hänsynslöst beteende att ge sig på särskilt utsatta brottsoffer. En grupp där barn, äldre och personer med en neuropsykiatriska funktionsnedsättning ingår.

– Det är en synnerligen feg gärningsperson som begår brott mot dem som man är medveten är i en sämre position och bör vara fredade från brottsliga angrepp. Tillkommer det då att man medverkar flera mot en är det ett synnerligen fegt beteende. Slår man samman det är det ett synnerligen högt straffvärde, i min mening, säger Sven-Erik Alhem.

Bör ha högsta prioritet

På polisens pressträff på tisdagen framkom det att ingen ännu gripits för brotten. Då han inte är insatt i det polisiära arbetet är Sven-Erik Alhem tydlig med att han inte vill rikta någon kritik mot polisen, men han anser däremot att det bör vara av högsta prioritet att hitta dem skyldiga.

– Man borde satsa allt på inre och yttre spaning så att man verkligen kan gripa dem på bar gärning eller så nära ett pågående brott som möjligt. Jag tror att man om får fast någon och det leder till några husrannsakningar etcetera så kommer man åt andra brott, säger Alhem.

Om jag tolkar dig rätt tycker du att det här borde vara högsta prioritet?

– Det tycker jag vore mycket, mycket angeläget.

Med tanke på de många försöken till brott mot äldre som inträffat menar Sven-Erik Alhem att det troligen rör sig om ett systematiskt förfarande, vilket är ytterligare ett skäl till att få fast brottslingarna så fort som möjligt.

”Finns en spridningseffekt”

Att någon ännu inte kunnat gripas menar han är en fara.

– Om man lyckas som brottsling - en feg, ynklig, brottsling - så sprider det sig till andra grupper som också tycker att det är lättåtkomliga pengar, varor etcetera. Det finns en spridningseffekt i detta, vilket är ytterligare ett mycket starkt skäl till att man sätter dit dem. Då gör man det synligt och tydligt. Om man lyckas lagföra den här typen av brottsliga blir spridningsutvecklingen positiv för samhället.

För att avskräcka fler grupper från att systematiskt råna samhällets äldre menar han att det krävs långa fängelsestraff.

”Brottslingar utnyttjar situationer”

– Med tanke på den utsatthet som angripna lever i och att vi kan utgå från att det är brottslighet i en organiserad, systematisk form vill jag att man klipper till dem i domstolen. Men då krävs det att man kommer åt dem genom polisen och att det går att väcka åtal mot dem.

Att det blivit en brottsvåg mot äldre är ingenting han förvånas över.

– Nej, jag är inte förvånad för brottslingar utnyttjar situationer. Det finns också den här spridningseffekten jag berättade om.

– Vissa brott är synnerligen angelägna att komma åt och lagföras - och dit hör den här typen av brott. För det blir sannolikt fler som engagerar sig brottsligt om man märker att det inte är farligt, då man inte får långa fängelsestraff eller åker fast.