Damberg: Sverige måste rusta för gråzonsläge

TT

Publicerad 2020-01-14

Sverige måste rusta sig för gråzonsproblematiken, slår inrikesminister Mikael Damberg fast. Men om försvaret i fler situationer ska kunna sättas in för att stötta polisen kan han inte svara på i dag.

Rikspolischef Anders Thornberg har skrivit till regeringen med förslaget att försvaret ska kunna stötta polisen mer i ett eskalerat gråzonsläge. Inrikesministern har inte hunnit gå igenom skrivelsen i detalj, men påpekar att andra myndigheter redan i dag har en skyldighet att hjälpa till vid exempelvis terrorsituationer, stora skogsbränder eller olyckor.

– Om det behövs ytterligare inom ramen för gråzonen så är det något vi kommer att återkomma till inom ramen för totalförsvarspropositionen, säger Mikael Damberg till TT.

Hittat lösning

Att Sverige rustar sig för gråzonsproblematiken är centralt, enligt Damberg.

– Det är inte bara i händelse av krig vi måste ha resurser utan det kan hända väldigt mycket innan vi hamnar i ett sådant läge och då måste samhället vara starkare än i dag. Då får vi överväga vilka resurser och initiativ vi behöver för det.

TT: Kan det vara känsligt att sätta in militär när det inte är krig?

– Det är klart att det finns en känslighet historiskt sett när man använder militär, inte minst mot sina egna medborgare. Men det har vi hittat en lösning för vid exempelvis terrorattentat. Ingen tycker att det är konstigt att försvaret hjälper till vid stora skogsbränder i dag, säger Damberg.

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman håller med rikspolischefen om att det är viktigt att ta nya steg.

– Det kommer dock att kräva en ordentlig utredning, säger han.

Stor förståelse

– Gråzonen kan vara bred, lång, eller smal och kort. Det blir ett viktigt lackmustest på statsmakterna att identifiera det ögonblick då vi övergår från gråzon till höjd beredskap. Men ända fram till den tidpunkten kommer trycket på polisen vara mycket stort. Och jag ser framför mig ett behov som kan fyllas av bland annat Försvarsmakten, säger Allan Widman.

TT: Vilka risker finns det?

– Jag kan inte se några uppenbara risker, vi är ett helt annat samhälle än vi var 1931. Min känsla är att svenska folket nu ser att vi har en polis som under normala omständigheter har problem med att fullgöra sitt uppdrag. Jag tror att förståelsen för att den behöver förstärkning vid kris och gråzon är stor.