Röken från skogsbränderna har färgat glaciärerna bruna

Publicerad 2020-01-03

Röken från Australien har färgat glaciärerna bruna på Nya Zeeland – över 200 mil bort.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger professor Andrew Mackintosh.

Nu befaras glaciärerna smälta snabbare eftersom de inte längre är vita.

Dödssiffran i australiensiska delstaten Victoria skrevs under torsdagskvällen, svensk tid, upp från 17 till 28. Brandinfernot väntas förvärras på lördag med hårda vindar och höjda temperaturer. Innan dess vill nu myndigheterna evakuera så många som möjligt.

Invånarna i New South Wales uppmanas att lämna sina hem och från och med klockan åtta på fredagsmorgonen har delstaten utlyst nödläge vilket bland annat innebär att människor kan tvångsevakueras.

Samtidigt får bränderna konsekvenser även utanför Australien. I grannlandet Nya Zeeland har flera glaciärer färgats bruna av röken som färdats 200 mil över havet med tilltagande ostliga vindar.

”Snön var vit dagen före”

Bilder från sydön på torsdagen visar karamellfärgad snö och brundisig luft. En kvinna som bor i Wellington och flög över glaciärerna Fox och Franz Josef säger till CNN:

– Piloten hade varit uppe dagen innan och då var snön vit.

Nya Zeeland har över 3 000 glaciärer. De har smält bort med en tredjedel sedan sjuttiotalet och väntas enligt forskarna vara helt borta vid sekelskiftet, uppger The Guardian.

Nu kan röken snabba på avsmältningen, enligt både experter och Nya Zeelands före detta premiärminister Helen Clark.

Det beror på att snön kan absorbera mer värmen när den ändrat färg och inte längre är helt vit, den så kallade Albedoeffekten.

Professor Andrew Mackintosh har tidigare varit chef för ett forskningscenter på Antarktis och är expert på glaciärer och klimatpåverkan.

Glaciärerna kan påverkas ett år

Han säger till The Guardian att nerfallet av sot kan öka avsmältningen med 20–30 procent under årets säsong.

– Det är ganska vanligt att sot transporteras till Nya Zeelands glaciärer, men jag skulle säga att mängden som kommer just nu är ganska fenomenal. Jag tror aldrig att jag har sett något liknande, säger han.

Vinden väntas vända redan under fredagen och ge klarare skyar över Nya Zeeland. Men glaciärerna kan ändå påverkas i upp till ett år.