WHO planerar för coronavaccin före årets slut

TT

Publicerad 2020-05-31

Världshälsoorganisationen hoppas på att vaccin finns klart före årets slut. Arkivbild.

Arbetet med att få fram ett vaccin mot covid-19 går framåt i snabbare takt än vad man tidigare trott. Nu hoppas Världshälsoorganisationen (WHO) att vaccinet ska vara klart före årsskiftet, skriver SVT.

Den intensiva jakten på ett vaccin har lett till att över hundra olika varianter tagits fram – och tio av dem testas redan på människor.

– Utvecklingen går med rasande fart. Vi har aldrig sett något liknande, säger Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinprogrammen på WHO i Génève, till SVT.

De varianter som kommit längst i utvecklingen har visat resultat som tyder på önskvärd effekt. Men innan någon slutsats kan dras gällande vaccinens verkan måste de testas på en stor mängd människor.

Resultaten har lett till en förhoppning om att hitta ett fungerande vaccin till årsskiftet, säger Lindstrand till SVT.

– Vi hoppas att det ska kunna gå, men utmaningarna är många.

Bland utmaningarna finns också att nå internationella överenskommelser för hur fördelningen av vaccinet, när det är klart, ska se ut globalt.

– Det handlar om solidaritet. De som behöver vaccinet mest ska få det först, det ska inte bero på vem som kan betala mest eller har vaccinproduktion i sitt eget land, säger Lindstrand.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen