Tålamodet tryter om brexit i Bryssel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i ett möte med EU-kommissionen i Bryssel.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i ett möte med EU-kommissionen i Bryssel.

Rest-EU suckar tungt medan Storbritannien grälar vidare om brexit.

Förhandlingarna sågas som en brittisk "bluff" när allt fler undrar vad London egentligen vill.

I ett möte med de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i onsdags lät det inte särskilt positivt från EU:s brexitförhandlare Michel Barnier, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Bland annat finns fortfarande inga specifika förslag för att ersätta den så omtalade nödlösningen – kallad backstop på brexitengelska – som är tänkt att hålla kvar Storbritannien i ett gemensamt tullområde om ingen annan lösning för den fria rörelsen över gränsen mellan Irland och Nordirland kan förhandlas fram.

Därtill vill London inte längre lova vad som kallas "jämbördiga regler" – att lika eller åtminstone liknande villkor ska gälla för tillverkning och kontroll av allehanda produkter som det handlas med. Britterna vill endast ha ett begränsat frihandelsavtal med EU.

– Vi riskerar att få handskas med ett Singapore-vid-Themsen med en kamp om vem som kan erbjuda de sämsta villkoren, säger en EU-diplomat enligt Reuters.

En bluff?

Brittiska tjänstemän och diplomater är sedan den 1 september under order hemifrån om att skära ned på sitt deltagande i allehanda EU-möten i Bryssel. Tanken är att visa övriga EU att Storbritannien menar allvar med att lämna EU den 31 oktober, oavsett om det blir ett avtal eller inte.

Än så länge tycks dock få bry sig om den brittiska frånvaron. Djupa suckar och himlande med ögonen är i stället de vanligaste reaktionerna när Storbritannien och brexit kommer på tal.

– De här låtsasförhandlingarna är en bluff. Britterna har inga alternativa arrangemang på gång, säger en EU-källa till Reuters.

– Det här börjar mest se ut som "strunta i allt", säger en annan till nyhetsbyrån AFP.

Oklart om förlängning

Premiärminister Boris Johnson hoppas fortfarande att EU-länderna, senast på nästa toppmöte den 17–18 oktober, ska gå med på eftergifter som gör det möjligt att godkänna ett nytt utträdesavtal.

"Slöseri med tid" och "kommer inte att leda någonstans" ska dock Tysklands EU-ambassadör ha konstaterat om de senaste samtalen, enligt Reuters.

Den brittiska oppositionen vill i sin tur ha ytterligare en förlängning – vilket inte heller är givet.

Framför allt i Frankrike håller tålamodet på att tryta.

– Ett problem kan inte lösas genom att man bara skjuter upp det och inte ändrar någonting. När jag hör britterna säga "ge oss tre månader till så löser vi det" så kan jag inte se att ytterligare sex månader skulle hjälpa eller tre till. De måste kunna berätta för oss vad det är de vill, säger EU-minister Amélie de Montchalin till franska Radio Classique.

PODD: Vi reder ut – det händer med Brexit

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om alla de senaste turerna kring Brexit.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE