Han har skänkt 55 miljarder – hittills

Publicerad:
Uppdaterad:

”Gates Foundation har spelat en avgörande roll för vaccinforskningen”

Microsofts grundare Bill Gates har pumpat in miljarder och åter miljarder i forskningsprojekt för att bekämpa fattigdom och ohälsa i världen.

Och världens universitet står i kö för att utnämna honom till hedersdoktor.

I kväll är han i Stockholm för att få Karolinska Institutets doktorshatt.

Det var redan förra året som Bill Gates och hans fru Melinda utsågs till medicine hedersdoktorer på KI. Men av olika skäl kunde de inte närvara vid den ordinarie promotionsceremonin i våras, så därför ordnas en särskild ceremoni på Solna Campus i kväll.

Avgörande roll

– Bill och Melinda Gates och Gates Foundation spelar en direkt avgörande roll för utvecklingen av vaccin mot hiv, malaria och tuberkulos i världen, säger professor Jan Carlstedt-Duke på Karolinska Institutet. Båda två är djupt engagerade i arbetet och det som är intressant är att de mycket medvetet identifierat problemen bakom fattigdom och ohälsa som finns i världen.

Det svenska forskningsprojektet kring utveckling av ett hiv-vaccin är ett av många projekt som delfinansierats av Gates Foundation. Forskningen bedrivs i samarbete mellan KI och Smittskyddsinstitutet och har gett lovande preliminära resultat. Tester har genomförts i Sverige och pågår just nu i Tanzania.

God för 380 miljarder

– Vi har en lång tradition av forskning kring global hälsa på KI, säger professor Carlstedt-Duke. Sedan har vi en omfattande forskning kring hur man ska använda lokala resurser och kompetenser, till exempel att barnmorskor ska lära sig att göra kejsarsnitt. Det är en viktig princip inom Gates foundation att se de fattiga och de som är drabbade av ohälsa som en resurs och ge dem möjligheter att själva lösa sin problem.

Fram till dags dato har Gates Foundation donerat 14,5 miljarder dollar (cirka 92,5 miljarder kronor) varav 8,5 miljarder dollar (cirka 55 miljarder kronor) på forskningsprojekt kring global hälsa.

Enligt en uppgift är Bill Gates själv god för runt 59 miljarder dollar (knappt 380 miljarder kronor) och fortsätter att pumpa in pengar i olika forskningsprojekt världen över.

– Paret Gates gör ett viktigt arbete. De spelar också stor roll för att samordna och engagera univerisitet, regeringar och offentliga institutioner, säger professor Carlstedt-Duke.

2002 utsågs Bill Gates till hedersdoktor på Kungliga tekniska högskolan. Han är också hederdoktor på Harvard University.

Publicerad: