Pojkvännen om Kim Walls sista timmar i livet

TT

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-01-25

Festen före utlandsflytten skulle just börja när journalisten Kim Wall kontaktades av ubåtsbyggaren Peter Madsen, berättar pojkvännen för danska TV2.

Här är pojkvännens berättelse om kvällen som slutade med att Kim Wall aldrig kom tillbaka.

Pojkvännen är djupt berörd av mordet på Kim Wall och vill inte framträda med namn, eller ställa sig framför TV2:s kamera, när han berättar om hennes sista timmar i livet. Men några detaljer om händelseförloppet är viktiga för att greppa fallet bättre, förklarar han.

Paret skulle snart flytta till Peking och bjöd därför in vänner till en avskedsfest den 10 augusti i fjol. Första vännen hade precis kommit när Peter Madsen, som nu sitter åtalad misstänkt för att ha mördat Kim Wall, ska ha tagit kontakt med henne. Flera månader hade då gått sedan Kim Wall haft en kort mejlväxling med Madsen för att göra ett reportage om det uppmärksammade raketprojektet, berättar pojkvännen. Han säger att Madsen bad Wall att komma förbi verkstaden för en kopp te. Och det ska ha varit då som hon erbjöds att göra en intervju – samma kväll, i ubåten.

Kom överens

Strax efter återvände Kim Wall till festen och resonerade då med pojkvännen om huruvida intervjun skulle prioriteras före festsällskapet. Tillsammans kom de överens om att ubåtsfärden med Peter Madsen var en bra möjlighet för henne att skriva ett reportage till ett amerikanskt magasin, berättar pojkvännen. Han ska ha övervägt att följa med henne, men valde att stanna hos gästerna som kommit för parets avresefest.

Flera vänner var samlade på en gräsplätt i solen, alldeles intill vattnet, när Kim Wall gick till ubåten UC3 Nautilus en bit bort, berättar han. Wall trodde att turen med ubåten skulle pågå ett par timmar, och från ubåten vid 19-tiden vinkade Kim Wall till vännerna och pojkvännen – som gjorde detsamma till henne.

Larmade polisen

Pojkvännen berättar att han hade kontakt med sin partner de första timmarna, och av meddelandena att döma verkade Wall begeistrad av att segla med ubåten. Men plötsligt tog kontakten slut, och pojkvännen blev allt mer orolig. Polisen larmades klockan 01.43, och sjöräddningen klockan 02.17.

Ubåten sjönk morgonen därpå, Madsen räddades i land och Kim Wall var försvunnen. Hon hittades död den 21 augusti, och Peter Madsen är åtalad misstänkt för att ha bundit, misshandlat, dödat och styckat henne.

Tolv rättegångsdagar är bokade – den 8 mars ställs Peter Madsen inför rätta.